Palkovics: Szegeden lesz a Védelmi Innovációs Kutatóintézet egyik bázisa
2022. március 17. 12:25

A Szegedi Ipari Parkban lesz a Védelmi Innovációs Kutatóintézet egyik bázisa, ahol főként a lézerkutatásokra és a tudományegyetemen már zajló molekuláris biológiai kutatásokra fókuszálnak majd - jelentette be az innovációért és technológiáért felelős miniszter csütörtökön Szegeden.

Palkovics László a sajtótájékoztatón kifejtette, 5 milliárd forint a tervezett költsége a várhatóan 2025 második negyedévében elkészülő bázisnak. Az összegből - becslések szerint - 3 milliárd forintot fordítanak a háromezer négyzetméteres, három-négy szintes kutatóintézet kivitelezésére, 2 milliárdot pedig eszközbeszerzésre.

A miniszter elmondta, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet központja Budapesten lesz, 2025-re készülhet el mintegy 37 milliárd forintból. A másik "lába", bázisa pedig Zalaegerszegen lesz, ahol elsősorban eszközök (például akkumulátorok, drónok, lánctalpas járművek) és eljárások tesztelése és validációja lesz a fő profil.

Palkovics László kifejtette, a rendszerváltás idején lényegében megszűnt Magyarországon a hadiipar, a kormány viszont nem annak, hanem az annál bővebb tartalmú védelmi iparnak a felélesztését, fejlesztését tűzte ki célul. Ennek része, hogy a szintén "elveszett" mérnöki és szakképzés terén lévő tudást is vissza kell hozni - fogalmazott.

Közlése szerint három célt tűztek ki: a Magyar Honvédség rendelkezzen eszközökkel, a nem várt háborús helyzetekben "önellátó" képességgel; a védelmi ipar 2030-ra érje el vagy haladja meg az 500 milliárd forintot; a védelmi ipari kutatás-fejlesztés-innováció (K+F+I) pedig a teljes K+F+I ráfordítás legalább 5 százalékát érje el.

Palkovics László szólt arról, hogy a Védelmi Innovációs Kutatóintézet alapfeladatait divíziókba szervezik.

Lesz védelmi kutatási és innovációs, nemzeti és nemzetközi kapcsolatok divízió, valamint tudás- és technológiatranszfer. Szegeden elsősorban az oktatási feladatok, valamint a NATO-s elkötelezettségekkel összefüggő kutatások és feladatok lesznek előtérben - mondta a miniszter.

A sajtótájékoztatón Bartók Csaba, Csongrád-Csanád megye 1. választókerületének Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltje örömét fejezte ki, hogy tudásalapú munkahelyek jönnek létre a Science Parkban, amely az elvándorlást is csökkentheti. Hozzátette, a tettekben is látható, a kormány abban gondolkodik, hogy az ország meg tudja védeni magát bármilyen helyzetben.

Mihálffy Béla, a megye 2. számú választókerületének (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselőjelöltje azt emelte ki, hogy a beruházásból látható, "a kormányzatnak fontos Szeged".

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
 • Megújult a Bakáts téri templom Budapesten
  Felújították a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomot Budapest IX. kerületében. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap szentmise keretében áldotta meg az épületet és szentelte fel a templom új oltárát.
MTI Hírfelhasználó