A V4 országai ott fognak együttműködni, ahol konszenzus áll fenn
2022. május 5. 21:35

A geopolitikai témákban eltérés van Lengyelország és Magyarország között, a visegrádi csoporton belül viszont a tagországok ott fognak együttműködni, ahol konszenzus áll fenn - jelentette ki Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter csütörtökön a cseh hivatali partnerével közös sajtóértekezleten.

A Jan Lipavsky cseh külügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat követő sajtókonferencián az ukrajnai háborúra utaló egyik újságírói kérdés a visegrádi csoporton (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - V4) belüli lengyel-magyar együttműködésről szólt.

Rau aláhúzta: a V4 "a négy szomszédos ország műve" és mint ilyen több mint 30 éve működik. "Történetében jobb és nehezebb pillanatok fordultak elő" - tette hozzá. Felidézte az országcsoport sikereit, köztük azt, hogy az európai politikában "sokszor többet értek el együtt, mint amit külön-külön sikerült volna".

"Soha nem állítottuk, hogy minden ügyben azonos az álláspontunk" - folytatta Rau. "Így nyilvánvaló dolog, hogy a geopolitikai témákban jelenleg a Magyarországétól alapvetően eltérő állásponton vagyunk" - tette hozzá.

"Ezt figyelembe véve azokban a kérdésekben fogunk együttműködni, amelyekben konszenzus érhető el, hiszen ez a V4-ek jó hagyománya" - fogalmazott Rau.

A Lipavskyval folytatott tárgyalásokon egyetértettek abban, hogy "továbbra is segíteni kell Ukrajnát a függetlensége, szuverenitása megőrzésében, területi egysége visszaállításában" - számolt be Rau.

Lipavsky közölte: Csehország Lengyelországgal azonos állásponton van az ukrajnai orosz inváziót illetően. "Támogatjuk Ukrajna maximális megsegítésének, Oroszországgal szembeni maximális nyomásgyakorlásnak politikáját" - jelentette ki a cseh külügyminiszter.

Bejelentette: az Európai Unió Tanácsában az év második felében betöltendő cseh soros elnökség keretében Prága több, Ukrajna, valamint Moldova és Georgia támogatását célzó lépést kezdeményezne, a tervek között szerepel a csütörtökön Varsóban megtartott nemzetközi adományozó konferenciához hasonló rendezvény is.

MTI
Címkék:
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó