Bemutatták a KINCS családtudományi kollégiumának első tanulmánykötetét
2022. május 16. 12:19

Bemutatták a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) Családtudományi Szakmai Kollégiumának első tanulmánykötetét hétfőn Budapesten. Fűrész Tünde, a KINCS elnöke közölte: a könyvbemutató időpontja nem véletlen, vasárnap volt ugyanis a családok nemzetközi napja, amelynek 1994 óta célja arra ráirányítani a figyelmet, hogy a család a társadalom legfontosabb intézménye, „a nemzetünk alapja”. A szerzőknek és szerkesztőnek köszönetet mondva kiemelte: a Család - Gyermek - Jövő című kötet célja pedig, hogy ráirányítsa a figyelmet a család fontosságára. Fűrész Tünde emlékeztetett, a KINCS-nek megalakulása óta célja, hogy híd szerepet töltsön be a tudomány és a politikai döntéshozatal között.

A kötet fő mondanivalója megegyezik a kormányzati családpolitika főüzenetével, amely szerint „ha vannak családok, lesznek gyermekek és lesz jövőnk is” - fogalmazott a KINCS elnöke, hozzátéve, hogy a válságok korában a család védelmet nyújtó igazodási pont.

Aczél Petra, a KINCS Családtudományi Szakmai Kollégium elnöke, a kötet szerkesztője arról beszélt, hogy a könyv mindenkinek érdekes lehet, akit érdekel a család témája. A kötet tíz tanulmányt tartalmaz - ismertette -, amelyek jobbára friss kutatási eredményeket jelenítenek meg, a többi között a néprajz és kulturális antropológia, a szociológia, a neveléstudomány, a jog, a történelem diszciplínáiból.

A szerzők hét magyar egyetem oktatói közül kerültek ki, továbbá együttműködtek mások mellett a KSH-val, a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel és a Mathias Corvinus Collegiummal is - jelezte.

A 270 oldalas tanulmánykötetben 21 szerző tíz tanulmánya szerepel a társadalom és család, a gyermekvállalás, gyermeknevelés és párkapcsolat témakörében. A kötet megvásárolható a KINCS elektronikus könyvesboltjában.

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó