Győzött a CDU az észak-rajna–vesztfáliai tartományi választáson
2022. május 16. 16:25

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) gyűjtötte össze a legtöbb szavazatot a németországi Észak-Rajna–Vesztfália tartományban tartott törvényhozási (Landtag-) választáson a hétfő hajnalban kihirdetett hivatalos előzetes végeredmény szerint. A CDU a szavazatok 35,7 százalékát gyűjtötte össze, 2,7 százalékponttal erősödött az előző, 2017-ben tartott választáson elért 33 százalékhoz képest.

A második a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) 26,7 százalékkal − története leggyengébb helyi eredményével −, 4,5 százalékponttal gyengülve a 2017-es 31,2 százalékhoz viszonyítva. A Zöldek csaknem megháromszorozták támogatottságukat, a szavazatok 18,2 százalékát szerezték meg, 11,8 százalékponttal erősödve az öt évvel korábbi 6,4 százalékhoz képest.

A Zöldek így átvették a harmadik számú politikai erő szerepét a liberális Szabad Demokrata Párttól (FDP), amely 5,9 százalékot szerzett, 6,7 százalékponttal gyengült a 2017-es 12,6 százalékhoz képest. Gyengült, és alig lépte át az ötszázalékos bejutási küszöböt az Alternatíva Németországnak (AfD). A jobbközép CDU-tól jobbra álló párt a szavazatok 5,4 százalékát gyűjtötte össze, ez 1,9 százalékponttal kevesebb a 2017-ben elért 7,4 százaléknál. A CDU az előző ciklusban az FDP-vel kormányozta Észak-Rajna–Vesztfáliát. Az új ciklusban már nincs többségük a düsseldorfi Landtagban, de nincs többsége a másik hagyományos koalíciós felállásnak, az SPD–Zöldek- összefogásnak sem.

MTI
Címkék:
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • A háborús inflációnak csak a békével lehet véget vetni
  Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, a háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak ha a háborúnak vetünk véget - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Itt vannak az új magyar rendszámok
  Nem kell lecserélni a régit. Az új rendszámtáblákat július elsejétől alapvetően a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett (új, illetve külföldről használtan behozott) járművek kapják meg. A meglévő régi rendszámtáblákat nem kell újakra cserélni, azokat gond nélkül tovább lehet használni.
 • Intézményes bővülés a katolikus egyházban
  A napokban a hetvenedik születésnapját ünneplő Esztergom–budapesti érsek, Erdő Péter beszélt a magyar és a világegyház eltérő helyzetéről és arról is, hogy a magyar püspökök jövő tavaszra újra Magyarországra hívták a szentatyát.
MTI Hírfelhasználó