Szabadlábon az ukrán menekült lányt erőszakoló szír migráns
2022. május 16. 16:27

Egyre nagyobb hullámokat vet egy, az osztrák Felső-Ausztria tartományban még a múlt szerdán történt erőszakcselekmény: a Steyr-Land járásban fekvő Weyer településen

egy tizenkilenc éves szíriai migráns megerőszakolt egy tizenöt éves ukrán lányt, aki nemrégiben a hazájában dúló háború elől menekült anyjával és két testvérével Ausztriába. A hivatalosan még csak feltételezett elkövető azonban még mindig szabadlábon járkál, mivel a helyi rendőrség szerint a múlt héten még nem állt rendelkezésre elegendő bizonyíték az őrizetbe vételhez, illetve az előzetes letartóztatáshoz − adta hírül több osztrák médium is.

Az incidenst követő napon a lány és családja feljelentést tett, mire a hatóság orvosi vizsgálatot rendelt el, s ezt el is végezték, a diagnózis rövidesen várható. A sértett elmondása szerint a szír fiatalember az enyhe alkoholos hatás alatt álló lányt egy nehezen belátható vasúti töltéshez ráncigálta, majd szexuális kapcsolatra kényszerítette, aminek következtében sérülések keletkeztek a sértett nyakán és végtagjain.

Julia Rauscher, a steyri tartományi ügyészség szóvivőjének az APA osztrák hírügynökségnek adott vasárnapi nyilatkozata szerint ez még nem elegendő az őrizetbe vételhez, mivel a szóbeli közléseket a rendőrségnek írásbeli nyomozati jegyzőkönyvvel is ki kell egészítenie, s az ügyészség csak ez után tud lépni. Az eddig összegyűjtött bizonyítékokat és az orvosi diagnózist összefoglaló jelentést viszont csak néhány nap múlva készíti el az illetékes ügyintéző. A tartományi hatóság ugyanakkor arról határozott, hogy a szír menedékkérőt ötven kilométerrel odébb költöztetik. Wolfgang Hattmannsdorfer (Osztrák Néppárt, ÖVP), a tartományi kormány integrációért felelős tagja eközben közölte: elvárja az ügy gyors újraértékelését és a tartományi ügyészség késlekedés nélküli döntését. Ebben az ügyben világos az álláspontunk: a bűntettet elkövető menedékkérők visszaélnek a vendégjoggal, és azonnal ki kell utasítani őket – szögezte le. Az ügyészség eddig még nem adott információt arról, hogy, milyen kapcsolatban állt egymással a szír fiatalember és a fiatalkorú sértett.

Hasonló eset történt március végén Linzben is, amikor a főpályaudvar közelében három tizenöt éves afgán és egy tizennégy éves iráni fiú megerőszakolt egy tizenhat éves helyi iskolás lányt. A helyi ügyészség eleinte akkor is „kétségek között vergődött”, mivel hiányolta a bombabiztos bizonyítékokat; később azonban újabb bizonyítékok kerültek elő, s a fiúkat ismét vizsgálati fogságba vették.

Magyar Nemzet
Címkék:
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • A háborús inflációnak csak a békével lehet véget vetni
  Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, a háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak ha a háborúnak vetünk véget - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Itt vannak az új magyar rendszámok
  Nem kell lecserélni a régit. Az új rendszámtáblákat július elsejétől alapvetően a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett (új, illetve külföldről használtan behozott) járművek kapják meg. A meglévő régi rendszámtáblákat nem kell újakra cserélni, azokat gond nélkül tovább lehet használni.
 • Intézményes bővülés a katolikus egyházban
  A napokban a hetvenedik születésnapját ünneplő Esztergom–budapesti érsek, Erdő Péter beszélt a magyar és a világegyház eltérő helyzetéről és arról is, hogy a magyar püspökök jövő tavaszra újra Magyarországra hívták a szentatyát.
MTI Hírfelhasználó