Cannes - Ukrán filmesek Kirill Szerebrennyikovot is kirekesztenék
2022. május 20. 08:58

Ukrán filmesek valamennyi orosz filmre nemzetközi bojkottot kértek a 75. cannes-i fesztiválon, beleértve Kirill Szerebrennyikov alkotásait. A kormánykritikus orosz rendező legújabb filmje, a Csajkovszkij felesége című történelmi dráma a hivatalos programban versenyez az Arany Pálmáért.

Kirill Szerebrennyikov - Színház.org

Szerebrennyikov – szinhaz.org

"Tényleg úgy gondoljuk, hogy mindent ki kéne tiltani, ami orosz" - mondta Andrew Fesiak ukrán filmproducer a fesztiválhoz kapcsolódó filmvásár amerikai pavilonjában az "orosz propagandáról" rendezett sajtótájékoztatón. "Az orosz filmesek nem állíthatják azt, hogy minden rendben, és ellenük nem hozható fel semmi, miközben ukrán kollégáik nem forgathatnak, vagy azért, mert menekülniük kell, hogy mentsék az életüket vagy azért, mert fegyvert kell fogniuk" - tette hozzá.

The Official Poster of the 75th Festival de Cannes - Festival de Cannes

A 75. Cannes-i fesztivál plakátja – festival-cannes.com   

Az ukrán producer szerint Kirill Szerebrennyikov "egyáltalán nem ellenzéki, hiszen az egész karrierjét az orosz kormány finanszírozta".

Tchaikovsky's Wife (2022) - IMDb

A Csajkovszij felesége című film plakátja – imdb.com
   
A vádakra válaszolva az orosz rendező az AFP hírügynökségnek elmondta: a Csajkovszkij felesége című filmjét "független orosz vállalkozások, magánalapítványok finanszírozták".

Кто такая Алена Михайлова, сыгравшая главную роль в фильме «Жена Чайковского»  - KP.Ru

A filmalkotás orosz nyelvű plakátja – kp.ru   

"Mindig rákérdeznek Roman Abramovics szerepére, aki a filmet finanszírozó egyik alap részvényese. Abramovics nagyon sokat segíti a kortárs művészeti projekteket, a civil szervezeteket. Részt vett az Ukrajna és Oroszország közötti tárgyalásokon is" - mondta a rendező.
   
"Teljesen megértem, miért mondják (az ukránok), amit mondanak, hiszen szörnyű helyzetben vannak (...) de az orosz kultúra eltüntetése hatalmas tévedés lenne, és örülök, hogy a cannes-i fesztivál a jó megoldást választotta" - hangsúlyozta Kirill Szerebrennyikov.
   
A világ egyik legjelentősebb filmes mustrája idén nem fogad orosz delegációt, és nem szeretné, ha az orosz kormányhoz köthető bármilyen hivatalos személy vagy újságíró megjelenne a fesztiválon, amíg az Ukrajna elleni orosz invázió folytatódik. A kitiltás azonban nem vonatkozik a kormánykritikus orosz művészekre.
   
"Vannak olyan orosz művészek, újságírók, akik elhagyták Oroszországot. Kirill Szerebrennyikov olyan alkotó, aki maga is úgy gondolja, ha nem hagyta volna el Oroszországot, akkor cinkosa lenne ennek a háborúnak" - mondta hétfőn Thierry Frémaux, a fesztivál művészeti igazgatója a megnyitó előtti sajtótájékoztatóján.
   
A Vlagyimir Putyin orosz elnök rezsimjét nyíltan bíráló 52 éves rendező harmadik alkalommal kapott meghívást filmjével a fesztivál versenyprogramjába. Ő azonban korábban személyesen soha nem tudott megjelenni Cannes-ban, mert külföldre utazási tilalom volt ellene érvényben, miután két évvel ezelőtt egy sikkasztási - a támogatói szerint viszont koncepciós - ügyben feltételes szabadságvesztésre ítélték. Miután a büntetése véget ért, a háború kitörése után lelkiismereti okokra hivatkozva legálisan elhagyta Oroszországot, és Berlinben telepedett le.
   
Az orosz rendező szerint "nem szabad az embereket az állampolgárságuk miatt megtagadni".

Festival De Cannes Logo Vector (.EPS) Free Download

A Cannes-i fesztivál jelvénye – seeklogo.com 
 

"Készen állunk kitörölni Csehovot, Dosztojevszkijt, Tolsztojt és más orosz szellemeket? Ez nem lenne igazságos. Nem igazságos embereket az állampolgárságuk miatt megtagadni" - fogalmazott.
   
Kirill Szerebrennyikov korábban is bírálta az orosz kormányt a szabadságjogok szűkítése miatt, valamint az Oroszország által külföldön indított háborúkat is elítélte, és részt vett tüntetéseken is. A Csajkovszkij felesége című filmjének cannes-i bemutatóján az Ukrajna ellen indított háború befejezésre szólított fel, amikor a szerdai díszbemutató végén megköszönte a közönség tapsát.
   
A fesztiváligazgató álláspontja szerint "nem az ukrán hatóságok kérik a teljes bojkottot, hanem csak olyan emberek, akik nagyon radikálisak".
   
"Meg tudom érteni ezt az álláspontot is, mert ezek az emberek bombák alatt élnek" - hangsúlyozta Thierry Frémaux.
   
Alexandre Rodnianski ukrán filmproducer, aki húsz évig Oroszországban élt, a Le Monde című napilapban a bojkott ellen foglalt állást. Szerinte "a legjelentősebb filmfesztiválok mindig meghívták az oroszországi dolgok aktuális helyzetéről tisztességes képet bemutató alkotásokat".

72nd Cannes Film Festival: Curtain goes up for movie extravaganza | Euronews

A Cannes-i Arany Pálma díj – euronews.com   

"Azoknak az életében, akik a bucsai vérengzéseket elkövették, a kultúra szerepe minimális. Ők a propagandatévén nevelkedtek" - vélte a producer, aki szerint "egyedül a hiteles orosz kultúra segíthet megváltoztatni Oroszországot".

MTI
Címkék:
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó