Botrány lett Romániában az eurovíziós szavazati ügyből
2022. május 21. 11:25

A nemrég Olaszországban megrendezett Eurovíziós Dalfesztivált egy ukrán formáció nyerte, de még napokkal a rendezvény után sem csitulnak azok a hangok, amelyek szerint a szavazás összesítése nem volt tisztességes. Romániában összehívják a kulturális bizottságot, ahol meghallgatnák a közvetítési jogokat megvásárló román közszolgálati televízió vezetőjét az ügyről.

Botrány övezi az Eurovíziós Dalverseny lebonyolítását. A második elődöntőben hat ország – köztük Románia – zsűrijének szavazatát érvénytelenítették. A műsort szervező Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) meglehetősen homályos magyarázattal állt elő.

A hivatalos közlés szerint hat ország szavazatainak elemzésekor „szokatlan szavazási minták” kerültek megállapításra, ennek következtében a független szavazást felügyelő szervezet jóváhagyása mellett az EBU az eredeti szavazatokat egy helyettesítő összesített eredményre változtatta, azt más, hasonló szavazási eredményekkel rendelkező országok eredményei alapján kiszámítva.

A dalversenyt közvetítő román közszolgálati televízió (TVR) közleményében kifejtette, hogy miközben a román zsűri a maximális 12-es pontszámot adta a moldovai fellépőnek, a dalverseny szervezői megváltoztatták a döntést, és a pontokat Ukrajnának írták jóvá.

A TVR szerint az EBU menet közben változtatta meg a szabályokat és az előzetes megállapodással ellentétben nem is engedte bejelentkezni a bukaresti televízió bemondóját, aki a román zsűri által adott pontszámokat ismertette volnaaz élő adásban.

A román köztévé felszólította az EBU-t, hogy adjon hivatalosan magyarázatot arra, miért módosította a román zsűri osztályzatát.

A zsűripontszámok alapján az ukrán Kalush Orchestra csak a negyedik helyet szerezte meg, és csak a közönségszavazatokkal tudott nyerni.

A román belpolitikába is beszivárgott a botrány. A közszolgálati csatorna vezetőjét a kulturális bizottság is meghallgatná – írta pénteken a román sajtó.

hirado.hu
Címkék:
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Orbán: Az egész kontinenst háborús infláció sújtja
  Az egész kontinenst háborús infláció sújtja - jelentette ki Orbán Viktor a DK-s Kálmán Olga kérdésére válaszolva, részletezve, hogy melyik államban mekkora a pénzromlás.
 • Ezért bukta el az ellenzék a vasárnapi időközi választásokat
  Bár időközi választásokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, a hétvégi eredmények figyelmezető jelek lehetnek a baloldal számára. Mráz Ágoston Sámuel szerint például azt támasztják alá, hogy a Fidesz nem esélytelen Budapesten, míg Nagy Attila Tibor úgy véli, ha minden így marad, számos ellenzéki polgármester és önkormányzati képviselő már most elkezdhet aggódni a követező önkormányzati választások kimenetele miatt.
 • A magyar vármegye hagyománya és jövője
  A királyi vármegye Szent István kora óta a magyar közigazgatás alapvető közigazgatási egysége volt.
MTI Hírfelhasználó