Saját állataikat vágják le a gazdák Görögországban
2022. május 22. 12:40

Évtizedek óta nem tapasztalt infláció sújtja Európát továbbra is. Nyugaton általában a 80-as évek elején volt olyan ütemű pénzromlás, mint most. A kormányok próbálnak olyan intézkedéseket hozni, amelyekkel legalább részben csökkenteni lehetne a családok terheit. És közben spórolásra, takarékosságra ösztönöznek mindenkit a politikusok: a kevesebb fürdéstől a lassabb, benzinkímélő autózásig sok minden elhangzik – számoltak be róla az M1 Híradójában.

Náxosz szigetén készítik az egyik legismertebb görög sajtot, ami a turisták körében is népszerű termék, azonban hamarosan eltűnhet az üzletek polcairól. A görög szigeten ugyanis az elmúlt időszakban több gazda is leölte az állatait.

„Elkezdtem levágni a 20 liternél kevesebb tejet adó állatokat, mert azoknak nem bírom fizetni a takarmányt” – mondta egy gazda.

Az állattartók ugyanis nem tudják kigazdálkodni a többszörösére emelkedett takarmány árát.

Egy tonna 230 euróba kerül. Tavaly ilyenkor a marhatartók 70 eurót fizettek ugyanezért – mondta a helyi agrárszövetkezetek egyesületének elnöke.

Görögországot az elmúlt 27 év legmagasabb inflációs hulláma sújtja, ráadásul az ukrajnai háború gabona- és műtrágyahiányt okozott. Az energia- és üzemanyag árának 2-3-szorosra emelkedése pedig minden mást tovább drágít.

3,5 euró, azaz több mint 1300 forint egy kiló paradicsom egy római piacon. Az árusok jelentős része komoly forgalomcsökkenést tapasztal, de azt mondják: nem tudnak olcsóbban dolgozni.

„Baj van a műtrágyával. Felment az ára, már ha egyáltalán találni. A műanyag szintén megdrágult: a fóliasátrak anyaga és az is, amit a talajra teszünk” – mondta egy zöldségesstand tulajdonosa, hozzátéve: napi 15 óra munkával próbál talpon maradni.

A vendéglátásban is attól tartanak, hogy hiába térnek vissza a turisták, az európai energiaárak elszabadulása miatt hamarosan sokan nehéz helyzetbe fognak kerülni.

„Minden importtermék megdrágult 30-40 százalékkal. Nyilvánvaló, hogy ha nő az üzemanyag ára, drágul a szállítás is” – mondta egy étterem-tulajdonos.

Az energiaválság csillapítására az olasz kormány több ötletet is ismertetett a közelmúltban, májustól például az iskolák és a hivatalok nyári minimum és téli maximumhőmérsékletét is meghatározták.

Brüsszelben is egymás után jelennek meg a – sokak szerint – egyre vadabb lakossági spórolási ötletek, dacára annak, hogy az Oroszországgal szemben tervezett szankciók tovább mélyíthetik a válságot. Frans Timmermans, az Európai  Bizottság baloldali alelnöke például jó ötletnek gondolja, hogy az emberek mosás helyett inkább csak szellőztessék ki a piszkos ruháikat. De elhangzott olyan javaslat is, hogy az emberek fürödjenek kevesebbet vagy haladjanak lassabban az autópályán.

A Századvég szakértője is arra hívta fel a figyelmet: Brüsszel kommunikációs kampányokat javasol, hogy a lakosság többet spóroljon.

„Azt látjuk, hogy az Európai Bizottságban is a jelenlegi szankciós tervek alátámasztására hasonló fogyasztáscsökkentő intézkedési javaslatok kerülnek újra és újra az asztalra. Szerdán a Bizottság bejelentette a repower eu nevű javaslatcsomagját, ami részben az ő általuk javasolt szankciók finanszírozására ad javaslatokat, de ennek a csomagnak egy része az is, hogy a tagállamok kezdjenek nagyszabású kommunikációs kampányokba és ezeknek a kampányoknak a keretében próbálják meg különböző módon rávenni a háztartásokat, hogy csökkentsék a fogyasztásukat” – fogalmazott Hortay Olivér.

A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője szerint azzal is támadják az orosz energiaszállításokat, hogy azok drágák és környezetszennyezők, de a kiváltásukra használt amerikai cseppfolyósított földgáz valójában még drágább és még környezetszennyezőbb.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó