Kneissl volt osztrák külügyminiszter lemondott a Rosznyeftyben viselt tisztségéről
2022. május 23. 19:10

Lemondott Karin Kneissl volt osztrák külügyminiszter az Rosznyefty felügyelőbizottsági tagságáról - közölte hétfőn az orosz olajipari vállalat.

Kneissl jelentős nemzetközi nyomás hatására meghozott döntése visszamenőlegesen, péntektől hatályos. A vállalat köszönetet mondott neki az elmúlt időszakban tanúsított együttműködéséért.

Kneissl 2017 és 2019 között Ausztria külügyminisztere volt. 2018-ban meghívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt az esküvőjére, amivel nagy feltűnést keltett.

August 18, 2018 - egy tánc Putyinnal

Pénteken Gerhard Schröder volt német kancellár jelentette be, hogy nem tudja meghosszabbítani mandátumát a Rosznyefty igazgatótanácsában. Távozott a testülettől Matthias Warnig, az Északi Áramlat-2 gázvezetéket menedzselő Nord Stream 2 ügyvezető igazgatója is.

A német szövetségi parlament csütörtökön megvonta Schröder több juttatását, mert az Ukrajna elleni háború kezdete óta nem határolódott el Putyin elnöktől, és nem vált meg a Rosznyefty orosz energiaipari cégben betöltött tisztségétől. A Der Spiegel című német hetilap szerint az Európai Parlamentben felmerült, hogy Schröder felkerüljön a szankciós listára, ha megtartja az orosz cégekben betöltött pozícióit.

Február végén a BP, a világ egyik legnagyobb olaj- és gázipari vállalata közölte, hogy megválik a Rosznyeftyben lévő 19,75 százalékos részesedésétől.

MTI
Címkék:
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó