A szlovén államfő hivatalosan is Robert Golobot jelölte miniszterelnöknek
2022. május 23. 20:50

Borut Pahor szlovén államfő hétfőn hivatalosan is Robert Golobot, a Szabadság Mozgalom (Gibanja Svoboda) elnökét jelölte kormányfőnek, miután három párt megállapodott az új balközép kormány létrehozásáról - közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV). A parlament várhatóan szerdán szavaz Golob megválasztásáról.

A Szabadság Mozgalomnak a Szociáldemokratákkal (SD) és a Baloldallal (Levica) együtt 53 képviselője van a 90 fős nemzetgyűlésben.

Pahor, Golobbal tartott közös sajtótájékoztatón gratulált a miniszterelnök-jelöltnek és egyben felajánlotta együttműködését az új kormánnyal.

Hangsúlyozta: elnökségének csaknem tíz éve alatt Golob lesz az ötödik miniszterelnök, kormánya pedig a hatodik kabinet, akivel, illetve amellyel együtt fog dolgozni.

Örömének adott hangot, hogy a kormányváltás békésen zajlott. Úgy vélte: "ez egyben a szlovén demokrácia érettségi vizsgája is".

Golob megköszönte Pahor konstruktív hozzáállását, valamint azt, hogy megértette, miért olyan fontos a határidők rövidítése és a kormány mielőbbi megalakítása.

"A rohanás legnagyobb oka az volt, hogy kihasználjuk a nyarat, és felkészüljünk az őszre, amikor szembe kell néznünk egy energiaválsággal és egy lehetséges újabb koronavírus-hullámmal" - mondta a miniszterelnök-jelölt.

Ami az ellenzékkel történő együttműködést illeti, rámutatott: a Szabadság Mozgalom a politikai kultúrát akarja megváltoztatni, elérni, hogy ne nyerjen teret a gyűlöletbeszéd. "Nem személyeskedni akarunk, hanem a tartalomról vitatkozni - fogalmazott Golob.

Az április 24-én tartott parlamenti választáson Golob újonnan alakított, baloldali Szabadság Mozgalom nevű pártja nyert, és 41 mandátumot szerzett. A második legtöbb - 27 mandátum - a Janez Jansa eddigi miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Pártnak (SDS) jutott. A konzervatív Új Szlovéniának (NSi) 8 mandátuma, az SD-nek 7 mandátuma, a Baloldalnak pedig 5 mandátuma van.

Egy-egy mandátum a magyar és az olasz nemzeti kisebbségnek jár.

MTI
Címkék:
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó