Az uniós bíróság helyreállította a volt katalán vezető mentelmi jogát
2022. május 24. 16:29

Az Európai Unió Bírósága kedden úgy döntött, hogy ideiglenes jelleggel helyreállítja Carles Puigdemont szeparatista katalán vezető és társai európai parlamenti (EP) képviselői mentelmi jogát.

Spain bans Catalonia′s ex-leader Puigdemont from EU vote | News | DW |  30.04.2019

Puigdemont – dw.com

Az EP tavaly márciusban a spanyol hatóságok kérésére függesztette fel Puigdemont és két másik függetlenségpárti képviselő, Toni Comín és Clara Ponsatí mentelmi jogát. A döntést július végén az Európai Unió Bírósága is megerősítette, e határozat ellen a képviselők fellebbezést nyújtottak be, amit az uniós törvényszék novemberben elutasított.
   
A luxemburgi székhelyű testület kedden azonban azt a döntést hozta, hogy "felfüggeszti az Európai Parlament által 2021 márciusában hozott határozatok végrehajtását". A bíróság szerint, a képviselők mentelmi jogának ideiglenes helyreállításra azért volt szükség, mert "nagy a valószínűsége" annak, hogy a jelenleg Belgiumban tartózkodó Puigdemontot letartóztatják.
   
Puigdemontot és társait Spanyolországban lázadás vádjával akarják bíróság elé állítani a katalán függetlenségről szóló 2017-es alkotmányellenes népszavazás megtartásában játszott szerepük miatt. A volt katalán elnök ellen lázadás, közpénzek hűtlen kezelése és egyéb bűncselekmények vádjával indult eljárás.

MTI
Címkék:
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó