Falath Zsuzsanna győzött Pozsonyban: törvénytelen volt az elbocsátása
2022. május 24. 23:28

Kedden délelőtt a pozsonyi III-as járásbíróság elsőfokú ítéletében úgy határozott, a Pozsonyi Városi Múzeum jogellenesen bocsátotta el állásából Falath Zsuszanna muzeológust. A döntés részleteiről Falath ügyvédje, Nagy Dávid tájékoztatta portálunkat.

Falath Zsuzsanna

Falath Zsuzsanna hivatalos Facebook oldaláról

A bíróság ezzel egyrészt jogszerűtlennek nyilvánította, így érvénytelenítette Falath kirúgását, másrészt azt is kimondta, munkaviszonya a múzeummal sosem szűnt meg, az mind a mai napig tart. „Minden síkon győztünk!” – jegyezte meg Nagy – „A bíróság ráadásul minden érvünket elfogadta.”

A hosszabb indoklásra, a végzéssel együtt ugyan még várni kell, de a bíróság rövid, szóbeli indoklása már ismert. A munkaügyi per lényege, hogy Falath azt állította, a Magyar Hírlapnak adott interjúja miatt bocsátották el munkahelyéről, a Pozsonyi Városi Múzeumból, ezért beperelte az intézményt. A múzeum azzal védekezett, szerkezetei változások és pozíciójának feleslegessé válása tette szükségessé a fiatal szakember menesztését.

A bíróság most kimondta, mindkét érv hamis.

Indoklásukban kijelentették, a múzeum nem tudta bebizonyítani, hogy bárminemű szerkezeti változásra sor került volna. Sőt, a bizonyítási eljárásból kiderült, ennek pont az ellenkezője történt. A múzeum azzal menesztette Falath Zsuzsannát, hogy a továbbiakban négy helyett öt restaurátorra lesz szükségük, kell a hely az új alkalmazottnak, utólag azonban még egy restaurátort is elbocsátotta. Öt helyett a továbbiakban csak három restaurátort alkalmazott az intézmény, holott épp egy új szakember felvétele címén rúgták ki Falathot.

Nagy Dávid szerint ez lehetett az egyik döntő momentum, a bíróság indoklásában külön ki is emelte az ügy ezen epizódját.

Ezen kívül a bíróság formai és tartalmi hibákat is talált az elbocsátással kapcsolatban – mondta el portálunknak a szakember. Az indoklás végén a bíróság azokat a hangüzeneteket is megemlítette, amelyekben világosan elhangzik, Falathnak az interjú miatt kell távoznia. A bíróság kimondta, ezek a felvételek csak alátámasztják a felperes állításait.

Mi jön most?

Nagy Dávid elmondta, a bíróságnak harminc napja van arra, hogy a végzéssel együtt az írásbeli indoklást is megküldjék nekik, illetve az alperesnek is. Innentől a múzeumnak 15 nap áll rendelkezésére, hogy fellebbezzenek. Ha ez nem történik meg, a végzés jogerőssé válik, ha igen, az ügyben a kerületi bíróságnak kell majd döntenie. A szakember szerint arról, mi lesz most Falath Zsuzsanna munkaviszonyával, visszamehet-e például a múzeumba, még nagyon korai beszélni.

Meg kell várnunk, hogy jogerőssé váljon az ítélet!” – mondja.

Párhuzamosan zajlik egy másik eljárás is – tájékoztatta szerkesztőségünket Nagy Dávid. Falathék ugyanis nem csak a kirúgásának munkajogi körülményeit kifogásolták. A fiatal kutató úgy véli, azért bocsátották el őt, mert szolidaritást mutatott egy másik, jelesül a magyar nemzettel. Abban az ügyben egyelőre egyetlen tárgyalási napra sem került sor, de Nagy úgy véli, a „diszkriminációs ügyben” is hasznukra válhat, hogy a „munkajogi” perben számukra kedvező ítélet született.

ma7.sk
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó