Bakondi: a háborús veszélyhelyzet kihirdetése a gyors döntéseket szolgálja
2022. május 25. 20:45

A háborús veszélyhelyzet kihirdetése lehetővé teszi, hogy a kormány gyors döntéseket hozzon egy szomszédos országban, jelen esetben Ukrajnában zajló háború esetén az emberek védelme érdekében - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Bakondi György közölte, az intézkedésre az alaptörvény, illetve a katasztrófavédelmi törvény módosítása adott lehetőséget. Ugyanis a háború, illetve az Európai Unió végiggondolatlan embargós politikája súlyos társadalmi, gazdasági következményekkel fenyeget - tette hozzá.

Elmondta: a veszélyhelyzet kihirdetése azt szolgálja, hogy a gyorsan változó helyzetben, a háború és a szankciós politika idején, a fenyegető gazdasági válság küszöbén a kormány gyors döntésekre legyen képes a magyar emberek biztonsága, az eddig elért eredmények, a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelem megerősítése érdekében.

Hozzátette, hogy a csütörtöki kormányinfón a közvélemény megismerheti az intézkedés részleteit.

A továbbiakban arról beszélt, hogy Kelet-Ukrajnában zajló orosz előrenyomulás és a súlyos csaták nyomán egyre több menekült érkezik Magyarországra, a számuk szerdán elérte a 720 ezret.

A magyar hatóságok mindent megtesznek az ukrajnai menekültek fogadása, segítése, elhelyezése érdekében, illetve Magyarország segíti a Kárpátalján tartózkodó menekülteket is - hangsúlyozta.

Bakondi György végül arról szólt, hogy eközben a déli határon nő a migrációs nyomás. A határsértők száma az idén eddig meghaladta a 78 ezret, a múlt év hasonló időszakában jóval kevesebben, 31 ezren kísérelték meg az illegális határátlépést.

A főtanácsadó úgy vélekedett, hogy az orosz-ukrán háború következtében Afrikát sújtó élelmiszerhiány nyomán akár nagyobb mértékű migrációs válság fenyegetheti a jövőben Európát, mint amilyen a 2015-ös volt.

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó