Biden támogatottsága elnöksége legalacsonyabb szintjére esett
2022. május 25. 20:58

Joe Biden amerikai elnök támogatottsága – egy közvélemény-kutatás szerint – a héten 36 százalékra, elnöksége legalacsonyabb szintjére esett, mivel az amerikaiak az infláció emelkedésétől szenvednek.

A kétnapos országos felmérés szerint az amerikaiak 59 százaléka nem helyesli Biden munkáját. Általános támogatottsága hat százalékponttal csökkent a múlt heti 42 százalékhoz képest – derült ki a Reuters brit hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató kedden befejezett közvélemény-kutatásából.

Biden támogatottsága augusztus óta 50 százalék alatt van, ami a Demokrata Párt számára aggodalomra ad okot, hiszen a november 8-i időközi választásokon elveszítheti az irányítást a kongresszus legalább egyik kamarája felett.

A demokraták lelkesedésének gyengülését jelzi, hogy Biden párton belüli támogatottsága az előző heti 76 százalékról 72 százalékra esett vissza. A republikánusok mindössze 10 százaléka helyesli a jelenkori elnök hivatali munkáját.

Idén Biden munkáját az amerikai fogyasztói árak emelkedése is nehezíti, mivel az ukrán-orosz háború és az olajembargó hozzájárult az üzemanyagárak emelkedéséhez, a globális ellátási láncokat pedig még mindig akadályozza a koronavírus-világjárvány.

A közvélemény-kutatást online, angol nyelven végezték az Egyesült Államokban. A legutóbbi felmérés során összesen 1005 felnőtt, köztük 456 demokrata és 358 republikánus válaszát gyűjtötték össze. A felmérés hitelességi intervalluma – a pontosság mérőszáma – négy százalékpont.

hirado.hu
Címkék:
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó