Ma kezdődik a KSH Népességmonitor felmérése
2022. május 26. 16:20

Ma kezdődik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességmonitor nevű, lakóhelyre és tanulmányokra vonatkozó felmérése; a részvételre kiválasztott 9500 embert már korábban értesítették.

A július 10-ig tartó vizsgálat az idei népszámlálás előkészítésének része, de célja a legfontosabb gazdasági és társadalmi döntések megalapozását szolgáló, egyéb hivatalos statisztikai adatgyűjtések fejlesztése is - áll a KSH MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A Népességmonitor egy európai kutatássorozat egyik állomása, amely egyebek mellett azt vizsgálja, hogy miként lehet a lakosság minél szélesebb körét bevonni a hivatalos statisztika kérdőíveinek internetes kitöltésébe.

A lakóhellyel kapcsolatos válaszok alapján a lakossági felmérések mintavételi eljárását szeretnék pontosítani.

A tanulmányokhoz kapcsolódó kérdések a 2023-ban induló, európai uniós felnőttképzési felvételt készítik elő.

A felméréshez Magyarország 18 év feletti lakosaiból 9500 embert választott ki a KSH matematikai-statisztikai módszerekkel. Őket korábban postai levélben kérték fel a részvételre. A felmérés a mintába került 94 településen egy időben zajlik.

A résztvevők a kérdőívet csütörtöktől június 6-ig tölthetik ki az interneten, kényelmes, gyors, környezetbarát és költséghatékony módon - írták, hozzátéve: elkötelezettek az online kitölthető felmérések mellett. Azokat, akiktől az interneten nem érkezik be válasz, június 10. és július 10. között személyesen vagy telefonon keresik meg a KSH kérdezői.

MTI
Címkék:
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Orbán: Az egész kontinenst háborús infláció sújtja
  Az egész kontinenst háborús infláció sújtja - jelentette ki Orbán Viktor a DK-s Kálmán Olga kérdésére válaszolva, részletezve, hogy melyik államban mekkora a pénzromlás.
 • Ezért bukta el az ellenzék a vasárnapi időközi választásokat
  Bár időközi választásokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, a hétvégi eredmények figyelmezető jelek lehetnek a baloldal számára. Mráz Ágoston Sámuel szerint például azt támasztják alá, hogy a Fidesz nem esélytelen Budapesten, míg Nagy Attila Tibor úgy véli, ha minden így marad, számos ellenzéki polgármester és önkormányzati képviselő már most elkezdhet aggódni a követező önkormányzati választások kimenetele miatt.
 • A magyar vármegye hagyománya és jövője
  A királyi vármegye Szent István kora óta a magyar közigazgatás alapvető közigazgatási egysége volt.
MTI Hírfelhasználó