Visszautasítja Svédország, hogy terrorszervezeteket támogatna
2022. május 26. 17:40

Stockholm továbbra is visszautasítja Törökország vádjait, miszerint Svédország „terrorszervezeteket támogat”, Ankara ugyanis erre hivatkozva változatlanul bojkottálja a finn és a svéd NATO-csatlakozást.

A svéd kormány csütörtökön kiadott nyilatkozatában az ország segélynyújtási stratégiáját részletezi, ezzel cáfolva Ankara állítását, miszerint a skandináv ország a terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) támogatná.

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök szerdai stockholmi sajtótájékoztatóján is hangsúlyozta, hogy sem pénzt, sem fegyvert nem adnak terrorszervezeteknek, és mielőbb szeretnék eloszlatni az ezzel kapcsolatban kialakult félreértéseket.

Ann Linde svéd külügyminiszter, még a múlt pénteken, „szándékos félretájékoztatásnak” minősítette Törökország kommunikációját arról, hogy Stockholm támogatja a PKK-t. A svéd diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy Törökország után Svédország volt az első, amely terrorszervezetnek nyilvánította a PKK-t, még 1984-ben, és – mint hozzátette – Stockholm „álláspontja azóta sem változott” ez ügyben.

Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke a múlt hétvégén telefonon egyeztetett Finnországgal és Svédországgal a két ország NATO-csatlakozásáról, s szerdán kezdődtek el a tárgyalások a svéd és a finn küldöttség, valamint a Törökország képviselői között Ankarában. A megbeszélések célja szintúgy a közös álláspont és konszenzus kialakítása.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó