Kanadában kezdődik a majomhimlő elleni oltás
2022. május 26. 22:30

A kanadai egészségügyi hatóságok bejelentették, hogy Québec tartományban pénteken megkezdik az emberek majomhimlő elleni oltását. Eddig 25 esetet regisztráltak a térségben.

A tartomány már megkapta a himlő elleni oltóanyagot a szövetségi kormánytól. Ezt azoknak az embereknek adják be, akik szoros kapcsolatban álltak a vírussal megfertőződött betegekkel.

„Állatkísérletekben kimutatták, hogy a himlő elleni vakcinák sikeresen megelőzhetik a majomhimlő kialakulását, ha ezt a fertőzést követő negyedik napon vagy még előtte beadják. Ha az oltást a megfertőződéstől számított 14 napon belül kapja valaki, akkor a tünetek is enyhébbek lesznek” mondta  Caroline Quach, a québeci immunizációs bizottság elnöke a kanadai médiának.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdai tájékoztatása szerint eddig a világ 16 országában mintegy 250 esetet regisztráltak, ám a WHO vezetése úgy véli: a betegség széles körű terjedésének kockázata továbbra is alacsony.

Az elmúlt hetekben Európában a legtöbb majomhimlős esetet Nagy-Britannia után Spanyolországban szűrték ki.

hirado.hu
Címkék:
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • A háborús inflációnak csak a békével lehet véget vetni
  Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, a háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak ha a háborúnak vetünk véget - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Itt vannak az új magyar rendszámok
  Nem kell lecserélni a régit. Az új rendszámtáblákat július elsejétől alapvetően a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett (új, illetve külföldről használtan behozott) járművek kapják meg. A meglévő régi rendszámtáblákat nem kell újakra cserélni, azokat gond nélkül tovább lehet használni.
 • Intézményes bővülés a katolikus egyházban
  A napokban a hetvenedik születésnapját ünneplő Esztergom–budapesti érsek, Erdő Péter beszélt a magyar és a világegyház eltérő helyzetéről és arról is, hogy a magyar püspökök jövő tavaszra újra Magyarországra hívták a szentatyát.
MTI Hírfelhasználó