KINCS: a magyar gyermekek védelme közös felelősségünk
2022. május 27. 12:12

A magyar gyermekek jóléte és védelme közös ügyünk és felelősségünk, legyen szó testi-lelki egészségükről, fejlődésükről és biztonságukról - írta a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) a közelgő gyermeknap alkalmából az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Megalakult a KINCS Smart Family Centrum

Azt írták, Magyarország családbarát intézkedéseinek középpontjában a gyerekek állnak, akiknek felelős felnevelése a legfontosabb befektetés a jövőbe, ezen cél érdekében Magyarországon működik Európa egyik legkiterjedtebb családtámogatási rendszere. A kormány gyermek- és családközpontú politikájának hatására 200 ezerrel több magyar gyermek született a 2010 előtti időszakhoz képest - közölték.
   
Felidézték: 2010 óta a kormány számos intézkedést vezetett be annak érdekében, hogy a csaknem kétmillió 18 év alatti magyar ember élete minél boldogabb és kiegyensúlyozottabb legyen. A gyereknevelést olyan gyermekjóléti intézkedések segítik, mint a bölcsődefejlesztés, a hároméves kortól kötelező óvoda, az ingyenes vagy kedvezményes intézményi és szünidei gyermekétkeztetés, az ingyenes tankönyvek biztosítása az általános iskolákban, a középiskolákban és a szakképzésben vagy az Erzsébet-táborok.
   
A gyerekek testi-lelki egészségét egyebek között a mindennapos testnevelés, az egészséges menzák, az iskolákban az erkölcstan vagy a hittan oktatása, a koragyermekkori fejlesztések vagy a kiterjedt gyermekorvosi, védőnői ellátás segíti - tették hozzá.
   
Az ingyenes vagy kedvezményes gyermekétkeztetésben csaknem 600 ezer gyermek részesül, 2010 óta háromszor többet költ erre az állam. Több mint egymillió gyermek számára ingyenesek a tankönyvek. Az ingyenes és kötelező óvodai nevelésben több mint 300 ezer gyermek részesül, bölcsődébe pedig ma már 70 százalékkal több kisgyermek járhat, mint 2010-ben, valamint 2012 óta már körülbelül egymillió gyermek üdülhetett az Erzsébet-táborokban - sorolták.
   
Kitértek arra is, hogy a magyar kormány támogatja a külhonban születő magyar gyermekeket és családjaikat is.
   
A Köldökzsinór program keretében a határon túli magyar családok ugyanúgy megkaphatják az anyasági támogatást és a fiatalok életkezdési támogatását, valamint ugyanolyan feltételek mellett nyithatnak babakötvényt, mint az anyaországiak. Eddig mintegy 40 ezer külhoni gyerek szülei éltek ezekkel a lehetőségekkel, az igénylések kétharmada a Kárpát-medence magyarlakta területeiről érkezett - írták.
   
Magyarországon 2021-ben 5,6 százalékkal, azaz ötezerrel több gyermek született, mint 2011-ben, amely év történelmi mélypont volt Magyarországon. Annak ellenére növekedett a születések száma, hogy 2010 óta csaknem 20 százalékkal kevesebb a szülőképes nők száma. Az elmúlt évtizedben 200 ezerrel több magyar gyermek jött a világra a 2010 előtti időszakhoz képest, "hozzájárulva a nemzet fennmaradásához és jövőnk biztosításához" - olvasható a KINCS közleményében.
 

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó