Ötezer forintos bérletet szorgalmaz a közösségi közlekedésben az LMP
2022. május 28. 12:40

A közösségi közlekedésben általános érvényű, ötezer forintos "klímabérlet" bevezetését szorgalmazza az energiaválság ellen az LMP.

Bakos Bernadett, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombati - online követhető - sajtótájékoztatóján kiemelte: rövid távon segíteni szeretnék a rászorulókat, a magas benzinárak miatt hátrányt szenvedőket.

Hosszú távon pedig segíteni kívánják a fenntarthatósági szempontokat, a "zöld átállást" - fűzte hozzá.

A klímabérlet olyan országosan megvásárolható, egységesen ötezer forintba kerülő bérlet lenne, amely minden tömegközlekedési eszközre érvényes lenne - ismertette.
Az LMP-s képviselő rámutatott: ehhez hasonló szabályozást nemrég fogadtak el Németországban.

Megjegyezte: a klímabérlet azért is jó megoldás, mert álláspontjuk szerint a jövő nem az autós, hanem a tömegközlekedésé.

Kitért arra is, hogy első lépésként három hónapos átmeneti időszakra vezetnék be a klímabérletet, és utána valódi, társadalmi vitát folytatnák arról, hogy fennmaradjon-e.
A kedvező tarifa mellett ugyanis fejleszteni szükséges a közösségi közlekedést is, mert akármilyen olcsó, vannak olyan területek Magyarországon, ahol nem jelent minőségi alternatívát az autós közlekedéssel szemben - tette hozzá.

A klímabérlet költségeit a központi büdzséből finanszíroznák, nem a "kivéreztetett önkormányzatok, vagy a csőd szélén álló közlekedési vállalatok" viselnék - mondta.

A lehetséges megoldások között említette a nagy szennyező vállalatok társasági adójának 25 százalékra emelését.

Csak a Moltól beszedett extrabevétel fedezné a költségeket, és még maradna is belőle - közölte.

MTI
Címkék:
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó