Mintegy 100 film és kísérőprogramok a Magyar Mozgókép Fesztiválon
2022. május 29. 11:35

Mintegy száz magyar film vetítése mellett változatos kísérőprogramok is várják a közönséget a Magyar Mozgókép Fesztiválon június 9. és 12. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

Az idei fesztivál teljes bevételének 20 százalékát a Magyarpolányi Alapfokú Művészeti Iskola fotó és filmes tanszakának növendékei számára ajánlják fel a szervezők, a Nemzeti Filmintézet (NFI) és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Az idei programok közül a Filmre vele! elnevezésű játékos versenyben a krimik lesznek a fókuszban június 10-én. Idén öt magyar bűnügyi történet és öt forgatókönyvíró versengenek az NFI elsőkörös fejlesztési támogatásáért a veszprémi Óváros téren. Másfél órában Kondor Vilmos Örvényben, N. Nagy Zoltán Keselyű - a Babits gyilkosságok, Csabai László Szindbád a detektív, Cserháti Éva A sellő titka és Tar Sándor A szürke galamb című regényét mutatják be Bodzsár Márk, Goldberg Emília, Maruszki Balázs, Szőcs Petra és Szélesi Sándor forgatókönyvírók.

A Pannon Egyetemmel együttműködve, Nézzünk mögé címmel olyan beszélgetések is szerepelnek a programban, amelyek a filmekben felmerülő társadalmi, történelmi kérdésekkel foglalkoznak. Június 10-én, a veszprémi Óváros téren Eperjes Károly ezúttal rendezőként is bemutatkozik a Magyar Passió című filmjével, amely az ötvenes évek magyarországi keresztényüldözéseit veszi górcső alá. A rendezés mellett ő formálja meg Leopold atyát, akit koholt vádak alapján letartóztatnak és kegyetlen kínvallatásnak vetnek alá.  

Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmje apropóján a mai harmincasok útkereséséről és beilleszkedéséről lesz kötetlen beszélgetés június 11-én. Ugyanezen a napon a veszprémi Expresszóban Valóságos-e egy dokumentumfilm szereplője? című kerekasztal beszélgetésen Oláh Kata a Digitális nomádom, Kőrösi Máté a Dívák és Papp Gábor Zsigmond a Bereményi kalapja rendezője, valamint Lajos Tamás, a Katinka című dokumentumfilm producere cserélnek eszmét egyebek mellett a rendezői felelősségvállalásról.

Az eseményre a filmbarátok kedvezményes, 500 forintos áron válthatnak jegyet.

MTI
Címkék:
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó