LMP: az EU a fosszilis energialobbik fogságában szenved
2022. május 29. 13:25

Az LMP szerint az olajembargóról szóló európai uniós vita megmutatta, hogy a közösség továbbra is a különböző fosszilis energialobbik fogságában őrlődik.

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, a vita arról folyik, hogy az orosz energiafüggőséget az unió vezetése amerikai, kanadai és egyéb tengerentúli olaj importjával kívánja megoldani.

Az LMP azonban úgy gondolja, önmagában a fosszilis energiától való függőséget kell kiváltani alternatív energiával.

Az ellenzéki politikus kitért arra, hogy egy kiszivárgott kompromisszumos javaslat szerint a csővezetékes szállítást nem kell kiváltani a tengeri szállítással, hiszen utóbbi sokkal környezetszennyezőbb megoldás.

Az LMP szerint ugyanakkor probléma, hogy hiába vannak bizottsági javaslatok a zöldenergiára való átállásra, az unió vezetése - és mások mellett Orbán Viktor miniszterelnök - nem ebben látja az alternatívát a fosszilis energiarendszerrel szemben.

Ennek lobbiereje nagyon erős - fogalmazott Ungár Péter, hozzátéve, ez ellen fellépni csak akkor tudnának, ha az energetikai fejlesztésekre fordított pénzügyi forrásokat alternatív energiára történő átállásra használnák fel.

Ungár Péter megjegyezte: nem lehetne egyik évről a másikra leválni a fosszilis energiáról, de ha nem kezdjük el most, akkor minden év késlekedést jelent, és nem lehet érdemben hozzájárulni a klímaváltozás csökkentéséhez, és ahhoz sem, hogy Magyarország energiafelhasználása független legyen.

MTI
Címkék:
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • A háborús inflációnak csak a békével lehet véget vetni
  Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, a háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak ha a háborúnak vetünk véget - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Itt vannak az új magyar rendszámok
  Nem kell lecserélni a régit. Az új rendszámtáblákat július elsejétől alapvetően a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett (új, illetve külföldről használtan behozott) járművek kapják meg. A meglévő régi rendszámtáblákat nem kell újakra cserélni, azokat gond nélkül tovább lehet használni.
 • Intézményes bővülés a katolikus egyházban
  A napokban a hetvenedik születésnapját ünneplő Esztergom–budapesti érsek, Erdő Péter beszélt a magyar és a világegyház eltérő helyzetéről és arról is, hogy a magyar püspökök jövő tavaszra újra Magyarországra hívták a szentatyát.
MTI Hírfelhasználó