A német tőke továbbra is jó befektetési célpontnak tartja hazánkat
2022. május 31. 17:23

A német vállalatok továbbra is jó befektetési célpontnak tartják Magyarországot - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2022. évi konjunktúrajelentésének bemutatásán.

2. Német-Magyar Ipari Kontaktbörze – Elektronika, IT, Ipari  háttérszolgáltatások - Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Hozzátette: ezt mutatja, hogy a megkérdezett vállalatok 88 százaléka most is Magyarországon valósítaná meg a beruházását, ez az arány a legmagasabb a konjunktúrafelmérés kezdete, 1995 óta.
   
Varga Mihály kiemelte: a magyar-német gazdasági kapcsolatok válságállóak és stabilak, Németország továbbra is Magyarország egyik legfontosabb gazdasági partnere. Tavaly a két ország közötti teljes áruforgalom 11,6 százalékkal nőtt, az idei év első két hónapjában pedig 12 százalék feletti a bővülés az előző év azonos időszakához képest - ismertette.
   
A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a versenyképesség szempontjából fontos területeken is a régiós átlagnál kedvezőbbnek ítélik a helyzetet a Magyarországon működő német cégek, például a magyar infrastruktúra ellátottság, a kutatás-fejlesztési rendszer, a beszállítók teljesítménye esetében. A német cégek elégedettsége meghaladja a régiós átlagot az adózás, a közigazgatás területén is - tette hozzá.
   
A pénzügyminiszter beszédében kitért arra, a háború hatásai a magyar gazdaságot is befolyásolják. A kormány célja, hogy továbbra is növekedési pályán tartsa a gazdaságot, megvédje az elért eredményeket - szögezte le.
   
A jövő évi költségvetés tervezetében javuló egyensúlyi mutatókkal számolnak. A vállalkozások pedig továbbra is számíthatnak arra, hogy a kormány támogatja a vállalati beruházásokat, a foglalkoztatás bővítését, valamint a folytatja a munkát terhelő adók csökkentését - mondta Varga Mihály.
   
Sávos András, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke elmondta, Magyarországon 3 ezer német tulajdonú cég működik, az ágazatok széles spektrumát fedik le, 220 ezer embert foglalkoztatnak, a vállalati szféra hozzáadott értékének egyhatodát teszik ki.
   
A vállalatok megítélése pozitív a magyarországi adórendszer és a közigazgatás fejlődéséről, az infrastruktúráról, ugyanakkor feszültséget látnak a munkaerőpiacon az emelkedő bérek és a megfelelően képzett munkaerő hiánya miatt - emelte ki a német kamarai elnök.
   
Dirk Wölfer, a DUIHK kommunikációs osztályvezetője a jelentést ismertetve elmondta, a jelenlegi általános gazdasági helyzetet és a saját üzleti helyzetet is jobbnak értékelik a felmérésben résztvevők, mint 2021 tavaszán, amikor a koronavírus-járvány negatív hatásai nagymértékben terhelték a vállalkozásokat.
   
A beruházási terveknél az ipari közepes és nagyvállalatoknál az átlagosnál nagyobb dinamika látszik, és felhívta a figyelmet arra, hogy a közép- és kelet-európai régió legtöbb országában tapasztalható a magyarországihoz hasonló feszültség a munkaerőhiány, a munkaköltségek alakulásában. A szakemberhiány okozta nehézségekre a vállalatok nagy többsége főleg továbbképzéssel és képzési intézményekkel folytatott együttműködéssel, valamint további automatizálással reagál, de fontos eszköz a bérek további emelése is - fogalmazott Dirk Wölfer.
 

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó