Stuttgart – A magyar állam karaktere című kötet német kiadása
2022. június 14. 20:25

Berlin után Stuttgartban is bemutatták az Ezer éve Európa közepén - A magyar állam karaktere című kötet német kiadását, amelyet Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója és Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója szerkesztett

258763410_4261615250631395_5891932535262005852_n.jpg

Szalai Zoltán a kedd esti könyvbemutató előtt az MTI-nek telefonon nyilatkozva kiemelte, hogy már a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémián tavaly novemberben tartott első németországi bemutató is teltházas rendezvény volt, most Stuttgartban is nagy érdeklődés fogadja a kötetet, és sok sajtómegkeresés is érkezett.
   
A számos tudományterülettel foglalkozó szakkollégium vezetője rámutatott, hogy a könyv eleve német felkérésre, a Springer tudományos könyvkiadó megbízásából készült, bár a magyar változat előbb jelent meg, mivel a tanulmányok többsége magyarul íródott. Mint mondta, a kiadót az ösztönözte, hogy nagyon régen jelent meg német nyelvű összefoglaló munka a magyar állam történetéről, működéséről és karakteréről.
   
A Springer Staat - Souveränität - Nation (Állam - szuverenitás - nemzet) című sorozatában megjelent kötetben mintegy harminc tanulmány mutatja be a magyar államiságot és a magyarok jelenét, történelmét, gondolkodását, másokhoz fűződő viszonyát, társadalmát és gazdaságát. A szerzők között van például Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, vagy éppen Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Zsidó Hitközség vezető rabbija.
   
A stuttgarti Liszt Intézetben szervezett rendezvényen Szalai Zoltán a történelmi regényei mellett a publicisztikai és szaktudományos munkásságáról is ismert német íróval, Klaus-Rüdiger Mai-jal mutatta be a tanulmánykötetet.
   
A németül a Der ungarische Staat - Ein interdisziplinärer Überblick (A magyar állam - Interdiszciplináris áttekintés) címmel megjelent könyv újabb állomás az MCC német vonatkozású munkájában, amelyet mindenekelőtt a szakkollégium keretében a magyar-német akadémiai és politikai párbeszédnek fórumot kínáló Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért mozdít előre. Erről Szalai Zoltán az MTI-nek elmondta, hogy több, nagy horderejű projektet, köztük konferenciákat és újabb köteteket terveznek.

MTI
Címkék:
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Hatvanöt éve végezték ki Tóth Ilonkát, az 1956-os forradalom mártírját
  Az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő kádári megtorlás koncepciós perei közül az egyik legbotrányosabb eljárásban ítélték halálra a 24 éves Tóth Ilonát. A beismerő vallomások ellenére hosszú évek kutatómunkája alapján ki lehet mondani, hogy Tóth Ilona és társai nem követhették el azt a gyilkosságot, amivel vádolták őket.
 • Karácsony Gergely elszólta magát
  Magyarázkodni akart Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában, miután kiderült, hogy Brüsszel utasítására lejjebb veszik a világítást, nyáron a klímát, télen a fűtést a közintézményekben.
 • Lengyel–ukrán föderációról álmodnak
  Lengyelországban az utóbbi időben egyre több szó esik a nyilvánosságban egy esetleges lengyel–ukrán föderatív állam létrehozásának esélyeiről. Ez egyelőre nem több fikciónál, nagyrészt a sajtóban vitatkoznak róla, de már politikusok is megszólaltak pró és kontra az ügyben.
MTI Hírfelhasználó