Fekete Madonna zarándoklat indult Czestochowába
2022. június 20. 17:35

Zarándokok a Fekete Madonna zarándoklat indulása előtt a Misszió Tours Utazási Iroda autóbuszánál a Keleti pályaudvar parkolójában 2022. június 20-án reggel. MTI/Balogh Zoltán

Elindult Budapestről a lengyelországi Czestochowába a Fekete Madonna zarándoklat hétfőn reggel. A három autóbuszhoz Erdélyből további kettő csatlakozik, így több mint kétszáz hívő utazik a pálos kegyhelyre.

"A pandémia és a háború elbizonytalanította az embereket. Vonat helyett buszokkal megyünk, de az ilyen zarándoklatra most talán nagyobb szükség van, mint valaha. A lelki célok mellett a sok évszázados lengyel-magyar barátság újjáéledéséért is tennünk kell" - mondta az indulásnál Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

A zarándokút lelki vezetői Tamás József nyugalmazott segédpüspök, Bátor Botond pálos szerzetes, valamint Michels Antal józsefvárosi esperes, plébános. Utóbbi áldotta meg a híveket és az őket szállító autóbuszokat a Keleti pályaudvar parkolójában.

A három autóbuszon felvidéki magyarok is utaznak; két további busz Erdélyből indul, útközben közös imákat, éneklést tartanak. Kedden a krakkói Isteni Irgalmasság bazilika magyar kápolnájában Tamás József püspök és Marek Jedraszewski krakkói érsek közösen mutat be szentmisét, majd megkoszorúzzák Mindszenty József szobrát.

Szerdán az egész napot Czestochowában töltik a zarándokok, ahol felkeresik a Jasna Góra-i pálos kolostort. A Szent II. János Pál pápáról elnevezett kegykápolnában szentmisén, majd délután keresztúton vesznek részt. Csatlakozik hozzájuk Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint Gerencsér Tibor krakkói magyar főkonzul. A hívek koszorúkat helyeznek el a katyini és szmolenszki áldozatok emlékművénél, valamint a Boldog Özséb díszkútnál.

"Czestochowa régi magyar alapítású kegyhely, így szinte hazamegyünk. Nagyon sok imaszándékot viszünk magunkkal, elsősorban a békéért, hiszen a szomszédos Ukrajnában háború van, másrészt szükség van a lengyel-magyar barátságot beárnyékoló nézeteltérések megbeszélésére" - mondta az indulásnál Michels Antal esperes, plébános.

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó