Vizes vb 2022 - Milák az aranyért, Kenderesi az éremért csatázik
2022. június 21. 13:12

 A spanyol Hugo González de Oliveira a férfi 200 méteres vegyesúszás előfutamában a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 21-én. MTI/Illyés Tibor

A keddi lehet az egyik legeredményesebb versenynap magyar szempontból a hazai rendezésű vizes vb-n: az esti futamokon nyolc magyarért is izgulhatunk. A legnagyobb reményeink Milák Kristófban lehetnek, aki a legjobb idővel kvalifikálta magát az este hét előtt nem sokkal kezdődő 200 méteres pillangó döntőjébe. Ő egyértelműen favorit, aki bearanyozhatja az esténket.

Alighanem felrobban majd este hét óra előtt néhány perccel a Duna Aréna: hivatalosan ugyanis 18:54-kor kezdődik a férfi 200 méteres pillangó döntője. A szám nagy esélyese Milák Kristóf: a még mindig csak 22 éves klasszis ezen a távon gyakorlatilag verhetetlen. A szám olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki címvédője, és mindhárom világeseményen ő tartja a rekordot.

Az esélyeknek megfelelően most is a legjobb idővel várhatja az esti futamot, miután a hétfői elődöntőben – ahogy fogalmazott – tartott egy kis erődemonstrációt a mezőnynek.

Milák a vegyes zónában elmondta, edzője, Virth Balázs egy „értékelhető úszást” kért tőle az elődöntőben: „Ne fürödve jussak a döntőbe, hanem úgy, ahogy csináltam. Komoly úszás legyen, olyan dinamikával, technikával, ami önbizalmat ad majd a fináléra, hogy ott is jól menjen” – mondta Milák hozzátéve, hogy megnyugtatásra inkább trénerének van szüksége.

De nemcsak miatta lesz majd hangorkán a Duna Arénában: a szám másik magyar döntőse a „közönségkedvenc” Kenderesi Tamás, akit a 2016-os riói olimpián elhíresült nyilatkozata óta sokan csak „sajtbureszként” emlegetnek.

Kenderesi a nyolcadik legjobb idővel jutott a döntőbe, így esetében a rióihoz hasonló bronzérem már nagy bravúr lenne – a pontszerzés azonban elérhető.

Rajtuk kívül is lesz kiért izgulni, hiszen a keddi elődöntőkben hat magyar is medencébe ugrik. legnagyobb reményei talán a 200 méteres pillangón világbajnoki címvédő Kapás Boginak lehet, aki délelőtt nagyszerű hajrával futamában a harmadik, összességében a hetedik legjobb idővel kvalifikálta magát a legjobb tizenhat mezőnyébe.

Kapás felkészülését egy komolyabb sérülés hátráltatta, így az  esti elődöntő előtt csupán annyit kívánt magának, hogy jusson be a szerdai döntőbe.

A szám másik magyar indulója Hosszú Katinka, aki a 14. idővel jutott tovább, így sokat kéne javulnia, hogy este beverekedje magát a legjobb nyolcba – de egy háromszoros olimpiai bajnoktól talán ez sem lehetetlen.

Ami a többieket illeti férfi 100 méter gyorson Németh Nándor a 9., Szabó Szebasztián a 13. idővel várhatja az esti programot, illetve férfi 200 méter vegyesen a 19 éves Kós Hubert – aki a tavalyi Európa-bajnokságon junior világcsúcsot úszott a Duna Arénában – és Török Dominik Márk is ott lesz az esti elődöntőben.

 

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó