A csütörtöki vasutassztrájkot is megtartják Nagy-Britanniában
2022. június 22. 18:30

A csütörtökre tervezett országos vasutassztrájkot is megtartják Nagy-Britanniában, miután szerda este eredménytelenül végződtek a munkáltatók és a szakszervezet közötti tárgyalások.

A munkabeszüntetést a közlekedési alkalmazottakat képviselő legnagyobb brit szakszervezet, az RMT kezdeményezte. Az RMT három sztrájknapot hirdetett: az első kedden volt, a második csütörtökön, a harmadik szombaton lesz.

A keddi sztrájk idején jelentős részben leállt a vasúti közlekedés Angliában, Skóciában és Walesben; országszerte csak néhány vonalon közlekedett egy-két menetrendszerinti szerelvény.

Kedden metrósztrájk is volt Londonban, de azt csak egy napra hirdette meg a szakszervezet.

Legutóbb 1989-ben volt példa Nagy-Britanniában egyidejű országos vasúti és londoni metrósztrájkra.

Becslések szerint a londoni metró tízezer, az országos vasúti vállalatok 40 ezer alkalmazottja csatlakozott a keddi sztrájkhoz.

Az RMT legalább 7 százalékos béremelést követel a tömegközlekedési dolgozóknak, arra hivatkozva, hogy még ez is csak részben fedezné az idei évre várható inflációt.

A brit statisztikai hivatal szerdán közzétett legfrissebb adatai szerint májusban 9,1 százalékkal - 1982 óta példátlan ütemben - emelkedett a tizenkét havi összevetésben számolt infláció a márciusi 7 és az áprilisi 9 százalékos növekedés után.

A Bank of England jelenlegi előrejelzése szerint az éves infláció októberben már valamivel 11 százalék felett jár majd.

Az RMT szerdán bejelentett döntése szerint csütörtökön ismét sztrájkba lépnek a brit vasúti infrastruktúra fenntartásáért felelős cég, a Network Rail, valamint tizenhárom vasúti vállalat munkavállalói Angliában, Walesben és Skóciában.

A szakszervezet szerint a munkáltatók a bérkövetelés elutasítása mellett több ezer alkalmazott elbocsátását is tervezik.

Az RMT szóvivője szerda este Grant Shapps közlekedési minisztert tette felelőssé a tárgyalások kudarcáért, mondván: Shapps kifejezetten megtiltotta a munkaadóknak az elbocsátási tervek visszavonását.

A szaktárca ezt cáfolta. A minisztérium szóvivője szerint a vasútvállalatok megkötések nélkül tárgyalhatnak az érdekképviselettel.

A sztrájksorozat érinti az angliai középiskolások 16 éves korosztályának ilyenkor szokásos vizsgaidőszakát, valamint a világ egyik legrangosabb zenei rendezvényét, amelyet a délnyugat-angliai Glastonbury közelében rendeznek minden nyáron.

A glastonbury-i fesztivált az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt törölték, és a járvány kitörése óta most tartják meg először. A szerdától vasárnapig tartó rendezvényre 200 ezer látogatót várnak.

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó