Tóth Edina: az EP baloldali többsége minden eljárási szabályt megkerült
2022. június 22. 18:55

Az Európai Parlament (EP) baloldali többsége, nem tudott abba belenyugodni, hogy a legutóbbi plenáris ülésen a testület leszavazta a klímaadót, és minden eljárási szabályt megkerülve visszaerőltette újabb szavazásra a javaslatot - jelentette ki Tóth Edina, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerdán, az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Az uniós parlament szerdai plenáris ülésén megszavazta az úgynevezett klímaadóról szóló uniós javaslatot, amelynek értelmében az európai kibocsátás-kereskedelmi rendszer 2029-től kiterjedne a lakossági épülethasználatból és közlekedésből származó kibocsátásra.

A képviselő "döbbenetesnek" nevezte, hogy az EP baloldali többsége "szégyenteljesen és minősíthetetlenül," "addig szavazott egy szövegről, amíg az úgy alakult, hogy nekik kedvező legyen." "Ez a nagy demokrácia és jogállamiság az Európai Parlamentben" - tette hozzá.  

Tóth Edina elmondta továbbá, hogy a javaslat a lakosságot adóztatná meg, ami elfogadhatatlan. "Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a zöld átállás költségeit nem a polgárokkal, a családokkal, hanem a nagy szennyezőkkel kell megfizettetni, így jövőben is ezért fogunk küzdeni" - hangsúlyozta a képviselő.

Mint mondta, uniós intézményközi tárgyaláson a tanács oldaláról a magyar kormány továbbra is ezt az álláspontot fogja képviselni. A képviselő azt is elmondta, hogy a klímaadó által előzetes számítások szerint, magyar viszonylatban, az üzemanyagok 20-25 százalékos drágulása várható, a családok havi rezsiköltsége pedig közel 10-12 ezer forinttal növekedne havonta.

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó