Vizes vb 2022 - Az érem nem jött össze, de jól szerepeltek a magyarok
2022. június 22. 22:45

Négy döntőben voltak érdekeltek a magyar úszók a budapesti vizes vb szerda esti programjában. Az érem nem jött össze, de Kapás Boglárka, Németh Nándor, a 4×200-as női gyorsváltó és Kós Hubert is kitett magáért. Utóbbi olyannyira kiúszta magát a döntőben, hogy rosszul lett utána.

Sós Csaba szövetségi kapitány lapunknak előre megmondta: már nemcsak várja, hanem elvárja, hogy Kós Hubert berobbanjon a hazai vb-n.

A 19 éves tehetséget évek óta Cseh László utódjaként emlegetik vegyesúszásban. Tavaly a hazai Eb-n juniorvilágcsúcsot (1:56,99) úszott az elődöntőben 200 vegyesen, de a fináléra nem maradt puskapora és negyedik lett. Aztán a tokiói olimpián annyira izgult, hogy nem jutott tovább az előfutamból. Most a hazai vb-n nagyon szerette volna megmutatni, mire képes.

Kós az ötödik legjobb idővel került be a döntőbe, amelyben nagyon erősen kezdett. 

Féltávnál, a hát után a második helyen állt, mindössze nyolc századdal az éllovas amerikai Carson Foster mögött. 

Kós Hubert rosszul lett a döntő után

Azután jött a mell, Kós hagyományos gyenge pontja, amelyen ezúttal is visszaesett az ötödik helyig. Utána gyorson már nem maradt ereje arra, hogy visszakapaszkodjon, és a hatodik helyen ért be a célba.

Az 1:57,26 elmaradt az egyéni legjobbjától, noha Sós Csaba arra számított, hogy azon egy másodpercet javítani tud és akkor harcban lehet az éremért. Ha így tesz, az 1:56-on belüli eredménnyel valóban, a bronz meglehetett volna neki. De Kós így is teljesen kiúszta magát. Olyannyira, hogy rosszul lett a döntő után, ezért a vegyes zónában sem jelent meg a szokásos interjúkra.

A 200 vegyes világbajnoka Léon Marchand lett, aki az olasz Massimiliano Rosolino 2001-es sikere óta az első európai vb-aranyérmese a számnak. A 19 éves francia le sem tagadhatná, hogy az edzője az a Bob Bowman, aki Michael Phelpset is elkísérte a legendává válás útján. Marchand ugyanazokban a számokban villog, mint annak idején Phelps: győzött Budapesten mindkét vegyes számban, 200 pillangón pedig ezüstérmes lett a világrekordot döntő Milák Kristóf mögött.

Oda kell figyelni rá.

Kapás trónja a kanadai csodalányé

Kapás Boglárka címvédőként állt rajthoz 200 pillangón, de ezúttal már az is kisebbfajta csoda volt, hogy eljutott a fináléig. Az év elején még a visszavonulás is foglalkoztatta a makacs deréksérülése miatt, két hónapja még nem tudta, hogy itt lesz-e a vb-n, két hete pedig még azt sem, hogy a 200 pillangót elvállalja-e.

Elvállalta, és nem bánta meg.

Kapás szokásához híven lassabban kezdett 200 pillangón, a mezőny viszont gyorsabban lendült bele a megszokottnál. Emiatt 2019 világbajnoka túl nagy hátrányba került, és hiába hajrázott menetrendszerűen, ez már csak arra volt elég, hogy az utolsó előttit behozza: Kapás a dán Helena Bachhal együtt 2:08,12-t teljesített, így holtversenyben a hetedik helyen végzett.

KAPÁS Boglárka

Kapás Boglárka. Fotó: Kovács Tamás

Gyengébb időt úszott, mint a keddi elődöntőben (2:07,89), de azzal sem végzett volna előrébb a hetedik helynél. – Elég sokat kivett belőlem az elődöntő, amit most éreztem magamon – mondta Kapás a vegyes zónában. – Szerettem volna megelőzni legalább egy embert a döntőben, ez majdnem sikerült, de összességében nem bántam meg, hogy elindultam a vb-n.

Kapás trónját 200 pillangón a kanadai Summer McIntosh foglalta el, aki juniorvilágcsúccsal nyert (2:05,20). 

Róla még egész biztosan sokat hallunk majd, 400 gyorson egy ezüstérmet is szerzett már Budapesten, szerdán viszont történelmet írt: 15 évesen és 308 naposan a legfiatalabb kanadai világbajnok lett. Összességében pedig a kínai Je Si-ven 2011-ben, 200 vegyesen aratott győzelme óta nem volt ilyen fiatal egyéni vb-aranyérmes úszásban.

Németh Nándor elhagyta a sapkáját

Németh Nándor tavaly országos csúccsal volt nyolcadik a tokiói olimpián 100 gyorson, és a hazai vb-n minden tekintetben túlszárnyalta az akkori teljesítményét. A rekordját már a keddi elődöntőben meg kellett döntenie, ugyanis holtverseny miatt szétúszásra kényszerült az olasz Lorenzo Zazzerivel, akit új csúcs felállításával (47,69) győzött le. 

Ezt az időt Németh nem tudta megismételni a döntőben (úszás közben még az egyik sapkáját is elhagyta), ám a 48,13-mal így is előrébb végzett, mint Tokióban – hatodik lett.

– A lendület és a magabiztosság, amit a szétúszás adott, munkált bennem, de megéreztem, hogy kedden kétszer kellett felállnom a rajtkőre. Összességében elégedett vagyok – fogalmazott Németh, aki a 2019-es vb után újra hatodik lett 100 gyorson, amelynek bajnoka a 17 éves román, David Popovici lett, aki korábban 200 gyorson is nyert.

Ötödik a női gyorsváltó

A nap zárásaként a 4×200-as női gyorsváltó döntője következett. Az ötödik idővel jutottak be a fináléba a lányok, Sós Csaba pedig egy helyen változtatott a csapaton. A rangidős Jakabos Zsuzsanna helyét Kapás Boglárka vette át, aki tehát az egyéni döntője után a váltót is segítette. A Pádár Nikolett, Molnár Dóra, Késely Ajna és Kapás összetételű négyes 7:57,90-et úszott, ami gyengébb volt az elődöntős időnél, de ugyanúgy ötödik helyet ért, ami az elérhető maximum volt a négy nagy nemzet, helyezési sorrendben az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada és Kína mögött.

Kettő + egy (?) magyar döntős csütörtökön

A férfi 200 hát középdöntőjében Telegdy Ádám a tokiói olimpia ötödik helyezettjeként magabiztosan jutott be a csütörtöki fináléba, melyben meglepetésre nem az egyetlen magyar lesz, ugyanis a nyolcadik helyen Kovács Benedek is becsúszott a döntőbe. Csütörtökön emellett a férfi 4×200-as gyorsváltó is döntőesélyes, hiszen a fiúk 2017-ben ugyanebben a felállásban (Márton Richárd, Milák Kristóf, Holló Balázs, Németh Nándor) juniorvilágcsúccsal nyerték meg a korosztályos vb-t.

Vizes vb, úszás, szerdai bajnokok és magyar helyezettek:
Nők: 200 pillangó: 1. Summer McIntosh (kanadai, 2:05,20), 7. Kapás Boglárka (2:08,12); 4×200 gyorsváltó: 1. Egyesült Államok (7:41,45); 5. Magyarország (7:57,90)
Férfiak: 100 gyors: 6. Németh Nándor (48,13); 200 vegyes: 6. Kós Hubert (1:57,26)

Szerdai középdöntők magyar helyezettjei (vastaggal szedve a döntőbe jutók):
Nők: 200 mell: 16. Békési Eszter (2:28,17)
Férfiak: 200 hát: 5. Telegdy Ádám (1:56,80), 8. Kovács Benedek (1:57,12)

 

 

 

MNO
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó