Soltész: a békéért imádkoztak magyar zarándokok Czestochowában
2022. június 23. 13:15

Fotó: Gieszer Richárd

Az ukrajnai békéért, valamint a lengyel és a magyar nép közötti békességért imádkoztak magyar zarándokok a lengyelországi Czestochowában - mondta a Fekete Madonna zarándoklaton részt vevő Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön telefonon az MTI-nek.

Soltész Miklós hangsúlyozta: a czestochowai kolostor, amelyet magyar pálosok alapítottak a 14. század végén, évszázadok óta kiemelkedő jelentőségű zarándokhelye mind a lengyeleknek, mind a magyaroknak.

Elmondta, Magyarországról, Erdélyből és a Partiumból öt busszal kétszázötvenen vettek részt a Fekete Madonna zarándoklaton.

A zarándokok szerda este azért imádkoztak, hogy sikerüljön elsimítani a lengyel és a magyar nép közötti, "kívülről szított" ellentétet - fogalmazott - és világban is mielőbb béke legyen.

Az imádságon részt vett Waclaw Depo czestochowai érsek, Tamás József, a Gyulafehérvári főegyházmegye nyugalmazott segédpüspöke, a zarándokok lelki vezetője, a Székelyföldről érkezett Bátor Botond pálos szerzetes, valamint egy Ukrajnában szolgáló lengyel származású püspök is.

"Fontos volt, hogy együtt tudtunk imádkozni és üzenni az ukrajnai háborútól szenvedőknek, hogy a békéért és értük imádkozunk" - fogalmazott az államtitkár.

Soltész Miklós közölte: azt, hogy a háborús helyzetben mi a feladatuk, érthető módon másként látják a nemzetek, és emiatt érezhetően gyengült a lengyel-magyar kapcsolat. Ugyanakkor a történelem során több  olyan időszak volt, amikor a lengyelek és a magyarok más-más katonai szövetség tagjai voltak, mégis, amikor a másik bajban volt, mindig segítették egymást; így volt ez a második világháborúban is - emlékeztetett.

"Ne engedjük, hogy ellentétet szítsanak közöttünk" a mostani nagyon feszült világpolitikai helyzetben. "Az a feladatunk a világban, hogy ahol és akikkel lehet, békességet teremtsünk" és - ahogy Ferenc pápa nap mint nap figyelmeztet - "szolgáljuk a békét a világban" - fogalmazott Soltész Miklós.

Bátor Botond pálos szerzetes azt mondta: a czestochowai kegyhely mindig nagy élmény a magyar zarándokoknak, hiszen megtapasztalják a lengyelek hitét és azt, hogy Lengyelországban sok fiatal is zarándokol. Hozzátette, a mostani zarándoklaton is több csoporttal találkoztak, akik - lengyel szokás szerint - az elsőáldozásuk után hálát adtak a Szűzanyának a búcsújáró helyen.

Megrendítő érzésnek nevezte, hogy a czestochowai kegyhelyen évszázadok alatt "átimádkozták az emberek a falakat".

Azt is mondta, a magyar pálosok otthon érzik magukat Czestochowában, és egyfajta "lelki bástyaként" tekintenek a kegyhelyre.

A czestochowai kolostort 1382-ben alapították magyar pálosok. Czestochowát évente hívek milliói keresik fel, a világ egyik legismertebb Mária-kegyhelye, Lengyelország legfontosabb zarándokhelye.

A Fekete Madonna zarándoklatot a czestochowai Mária-kegyhelyre 2011-ben szervezték meg először Székely János püspök kezdeményezésére.

MTI
Címkék:
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • A háborús inflációnak csak a békével lehet véget vetni
  Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, a háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak ha a háborúnak vetünk véget - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Itt vannak az új magyar rendszámok
  Nem kell lecserélni a régit. Az új rendszámtáblákat július elsejétől alapvetően a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett (új, illetve külföldről használtan behozott) járművek kapják meg. A meglévő régi rendszámtáblákat nem kell újakra cserélni, azokat gond nélkül tovább lehet használni.
 • Intézményes bővülés a katolikus egyházban
  A napokban a hetvenedik születésnapját ünneplő Esztergom–budapesti érsek, Erdő Péter beszélt a magyar és a világegyház eltérő helyzetéről és arról is, hogy a magyar püspökök jövő tavaszra újra Magyarországra hívták a szentatyát.
MTI Hírfelhasználó