Gyurcsány tovább darálja az MSZP-t
2022. június 23. 17:40

Tovább bomolhat az MSZP a fővárosban – erről írt a Magyar Nemzet. A lap szerint a baloldal egyik bástyájának számító Pesterzsébeten Csaszny Márton szocialista politikus elhagyta a párt frakcióját, igaz, ő egyelőre csak úgy fogalmazott, hogy szünetelteti a frakciótagságát. A Magyar Nemzet informátora szerint Gyurcsány Ferenc állhat a háttérben, az MSZP-s képviselő támogatásával ugyanis a DK többségbe kerülhet a képviselő-testületben – hangzott el az M1 Híradójában.

Tavaly nyáron Dobrev Klára jelentette be, hogy az MSZP-s Molnár Gyulát indítják az ellenzéki előválasztáson, és győzelme esetén a szocialisták volt elnöke nem saját pártja, hanem a DK frakciójába ülne be.

Bár Molnár Gyula akkor úgy fogalmazott, hogy a pártok a feje fölött döntöttek, alig telt el egy év, és idén májusban már arról írt a közösségi oldalán: nem lehet kérdés, hogy a DK közösségéhez szeretne tartozni.

Az MSZP egykori első embere azt is bejelentette, hogy átlép Gyurcsány Ferenc pártjába.

Ő volt a legutóbbi olyan meghatározó MSZP-s politikus, akit a Demokratikus Koalíció a szocialistáktól igazolt.

Mostanáig: a Magyar Nemzet csütörtökön arról írt, hogy bomolhat a pesterzsébeti MSZP, miután Csaszny Márton szocialista politikus elhagyta a párt frakcióját. Az MSZP-s önkormányzati képviselő a lapnak azt mondta, csak szünetelteti frakciótagságát, a Magyar Nemzet információi szerint ő is a DK-val szimpatizál.

Vagyis a pesterzsébeti MSZP bomlásának a hátterében a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc állhat a Magyar Nemzet informátora szerint. A kilépett MSZP-s képviselő támogatásával ugyanis a DK többségbe kerülhet a képviselő-testületben.

Elemzők megjegyzik, hogy mindez a Demokratikus Koalíció szisztematikus építkezésének része, és beleillik abba a forgatókönyve, amely szerint Gyurcsány Ferenc mindenkit maga alá gyűrne a baloldalon.

Gyurcsány Ferenc már a választások után világossá tette, hogy a baloldalon nincs más lehetőség csak ő és a DK. Ő szabja meg az irányt, amihez csak csatlakozni lehet, beleszólni nem.

Ennek jelei a fővárosban az elmúlt két évben egyértelműen megmutatkoztak: több meghatározó MSZP-s politikus is pártot váltott, amivel a baloldalon Gyurcsány Ferenc pártjának lett a legtöbb képviselője a városvezetésben.

Alig pár hónappal az önkormányzati választás után Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester és Kiss László Óbuda polgármestere is átigazolt. Gyurcsány Ferenc akkor azt állította, az MSZP-s politikusok kérték, hogy vegye át őket.

Ennek ellenére akkor a baloldali HVG is úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferencről még saját pártján belül is azt mondják, hogy „a Feri predátor üzemmódba kapcsolt, és élvezi”.

A cikk szerint a folyamatnak még koránt sincs vége, Gyurcsány Ferenc pedig koalíció helyett egyelőre a szabad rablás híve.

 

 

hirado.hu - M1
Címkék:
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó