Vizes vb 2022 - Milák halad az újabb arany felé - mai eredmények
2022. június 23. 22:55

Folytatódott a Milák-show a Duna Arénában: Milák Kristóf magabiztos úszással, a legjobb idővel jutott be a 100 pillangó pénteki döntőjébe a budapesti vizes vb-n. Pedig alighanem tartalékolt. Milákkal együtt mind a négy magyar elődöntős bejutott a pénteki fináléba.

Csütörtökön már azt találgatták a sajtóban, hogy a 100 pillangó amerikai címvédője és világcsúcstartója, Caeleb Dressel mentális nehézségek miatt léphetett vissza a budapesti világbajnokságtól annak a kellős közepén. 

A távolmaradásával szegényebbek lettünk egy izgalmas csatával közte és Milák Kristóf között, ugyanakkor a magyar klasszis így könnyen újabb aranyéremmel gazdagodhat pénteken.

Legalábbis nincs előjele annak, hogy Dressel hiányában lenne olyan a mezőnyben, aki képes lehet meglepni őt. Milák már a délelőtti előfutamból is a legjobb idővel jutott tovább (50,68), és az elődöntőt is az első helyen teljesítette.

Féltávnál a harmadik helyen fordult, de a delfinezés után már szinte az első helyen jött fel a víz alól. A második ötvenen csakhamar át is vette a vezetést, és végül megnyugtató előnnyel, 50,14-gyel csapott be a célba. Ezzel 67 századdal megelőzte az összesítésben második japán Mizunuma Naokit.

Milák ráadásul alighanem tartalékolt is, hiszen neki van még egy szereplése a csütörtök esti programban, amelyben a 4×200-as gyorsváltó tagjaként a döntőben úszik. A 2017-ben az indianapolisi junior vb-t korosztályos világcsúccsal megnyerő magyar négyes akár meglepetést is szerezhet – ehhez azonban padlógázra képes Milák kell.

Két magyar döntős női 200 háton

Női 200 háton magyar meglepetés született csütörtök délelőtt, hiszen a szám kétszeres Eb-bronzérmesét, Burián Katalint megelőzte a mindössze 15 éves Molnár Dóra az előfutamokban, amelyekből mindketten simán továbbjutottak.

MOLNÁR Dóra

Molnár Dóra. Fotó: Illyés Tibor

Az elődöntőben mindketten az erősebb, második futamban úsztak, méghozzá a szám tokiói olimpiai bajnokával, Kaylee McKeownnal együtt. 

A meglepetés folytatódott, ugyanis Molnár ezúttal is megelőzte Buriánt, méghozzá nagy hajrával, mert az utolsó ötvenig a rangidős úszott előrébb. A futamot a negyedik-ötödik helyen zárták, s ami ennél fontosabb: mindketten bejutottak a pénteki döntőbe a hetedik és a nyolcadik idővel.

Szabó: egy nap, két egyéni csúcs

Szabó Szebasztián egy nap alatt kétszer javított egyéni rekordot 50 méteres gyorsúszásban. Emiatt adta fel a 100 pillangót, és úgy tűnik, megérte. Délelőtt az egyéni legjobbját (21,99) megúszva még 12. volt, az elődöntőben viszont tovább faragta a rekordját (21,81), és ezzel már a hetedik legjobb volt, egyúttal bejutott a pénteki döntőbe. Dressel visszalépésével itt is üresen maradt a trón, és Szabó ott lesz a királyjelöltek között.

Vizes vb, úszás, a csütörtök esti elődöntők magyar helyezettjei (vastaggal szedve a továbbjutók):
Férfiak: 100 pillangó: 1. Milák Kristóf (50,14); 50 gyors: 7. Szabó Szebasztián (21,81)
Nők: 200 hát:7. Molnár Dóra (2:09,94), 8. Burián Katalin (2:10,07)

Ötödik a 4x200 méteres magyar férfi gyorsváltó

A 4x200 méteres magyar férfi gyorsváltó az ötödik helyen végzett csütörtökön a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.

A Márton Richárd, Németh Nándor, Holló Balázs, Milák Kristóf összeállítású egység 7:06.27 perces országos csúccsal ért célba a fináléban.
Ez az egység a felnőttek között a délelőtti előfutamban állt újra össze, 2017-ben az indianapolisi junior világbajnokságon korosztályos világcsúccsal, a házigazda amerikaiak elől hozta el az aranyérmet.

Márton Richárd első emberként délelőtt - amikor 7:07.46 perces országos csúcsot úszott a váltó - 1:46.52-es időt tudott úszni, a döntőben viszont csak 1:48.12-re volt képes. Németh Nándornak így tetemes hátrányt kellett ledolgoznia, de ő másfél másodperccel gyorsabb volt, mint az előfutamban. Holló hét tizedet rontott délelőtti teljesítményéhez képest, a záróember Milák a teljes mezőny harmadik legjobb 200-as idejével (1:44.68) az ötödik helyre hozta fel a csapatot.

A számot az amerikaiak nyerték nagy fölénnyel.

"Túl sok idő telt el anélkül, hogy sok közünk lett volna egymáshoz a váltón kívül, ami viszont nem olyan, mint egy álom vagy egy gyerekmese, erre készülni kell. Van benne potenciál, hiszek és bízok benne" - nyilatkozta a váltóval kapcsolatban Milák, aki ekkor értékelte a 100 méter pillangó elődöntőjét is, ahol toronymagasan végzett az élen.

"Senkinek nem akasztják a döntő előtt a nyakába az érmet, ugyanúgy meg kell majd küzdenem érte, mint bárki másnak. Nagyon érdekes versenyre számítok, a legjobb időeredményre, minőségre és kivitelezésre törekszem majd" - mondta Milák. Hozzátette, hogy idén sokkal többet készült a 100-ra, mint korábban, de még nem érzi teljesen magáénak a számot, ugyanakkor elődöntős idejét jó előjelnek tartja.

Németh Nándor elégedetten nyilatkozott a csapatról és a megszerzett ötödik helyről is. "Szerettem volna 1:46-on belüli időt úszni, tudtam, hogy ha eljutunk a délutánig, akkor képes lehetek valami hasonlóra" - mondta Németh, aki 1:45.73 perccel csapott célba a váltó második embereként.

    Eredmények:
    férfi 4x200 m gyorsváltó, világbajnok:

   Egyesült Államok (Drew Kibler, Carson Foster, Trenton Julian, Kieran Smith) 7:00.24 perc
2. Ausztrália (Elijah Winnington, Zac Incerti, Samuel Jack Short, Mack Horton) 7:03.50
3. Nagy-Britannia (James Guy, Jacob Henry Whittle, Joe Richard Litchfield, Tom Dean) 7:04.00
.5. MAGYARORSZÁG (MÁRTON RICHÁRD, NÉMETH NÁNDOR, HOLLÓ BALÁZS, MILÁK KRISTÓF) 7:06.27

 

 

MNO - MTI
Címkék:
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • A háborús inflációnak csak a békével lehet véget vetni
  Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, a háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak ha a háborúnak vetünk véget - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Itt vannak az új magyar rendszámok
  Nem kell lecserélni a régit. Az új rendszámtáblákat július elsejétől alapvetően a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett (új, illetve külföldről használtan behozott) járművek kapják meg. A meglévő régi rendszámtáblákat nem kell újakra cserélni, azokat gond nélkül tovább lehet használni.
 • Intézményes bővülés a katolikus egyházban
  A napokban a hetvenedik születésnapját ünneplő Esztergom–budapesti érsek, Erdő Péter beszélt a magyar és a világegyház eltérő helyzetéről és arról is, hogy a magyar püspökök jövő tavaszra újra Magyarországra hívták a szentatyát.
MTI Hírfelhasználó