Milák duplázott, Szabó sporttörténelmi negyedik helye
2022. június 24. 20:51

Második aranyérmét is megszerezte Milák Kristóf a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon, amelynek pénteki napján Szabó Szebasztián szintén remek eredményt ért el.

A pénteki programban a magyarok közül elsőként Szabó lépett rajtkőre az 50 méter gyors döntőjében.

A későbbi negyedik helyezett Szabó Szebasztián rajtol a férfi 50 méteres gyorsúszás döntőjében a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 24-én. MTI/Kovács Tamás

A győriek 26 éves versenyzője azt követően, hogy a csütörtöki előfutamban és az elődöntőben is élete legjobbját úszta, a fináléban további 21 századot javulva, 21.60 másodperces idővel csapott célba, és a dobogós helyezéstől mindössze három századdal lemaradva negyedik lett.
   
Ebben a számban ez a magyar úszósport történetének legjobb eredménye, hiszen a korábbi egyetlen magyar döntős, Takács Krisztián 2011-ben Sanghajban a hatodik helyen végzett.
   
Ezt követően érkezett a hazai sztár, Milák Kristóf, aki 100 méter pillangón is toronymagas favoritként állt rajtkőre. Virth Balázs tanítványa tavaly a tokiói olimpiai döntőben ebben a számban óriási csatát vívott az amerikai Caeleb Dressellel, aki világcsúccsal utasította maga mögé az Európa-rekordot úszó Milákot, a várva várt visszavágó azonban nem jöhetett létre, mivel a tengerentúli sztár szerdán egészségi okok miatt visszalépett a további küzdelmektől és hazautazott.
   
Milák a döntőben erősebben kezdett, mint az elődöntőben, féltávnál bő három tizeddel volt gyorsabb, ezúttal viszont a második hosszon nagyjából ugyanennyivel lassult, így századra ugyanazzal az idővel, 50.14-gyel ért be, az ezüstérmes japán Mizunoma Naokit nyolc tizeddel előzte meg.
   
Milák önmaga harmadik, a magyar úszósport történetének 34. világbajnoki aranyát szerezte. Ő a negyedik magyar férfi úszó, aki egy világbajnokságon belül duplázott, Hargitay András 1975-ben Caliban 200 és 400 méter vegyesen nyert, Darnyi Tamás 1986-ban Madridban és 1991-ben Perthben vitte véghez ezt a bravúrt, Rózsa Norbert pedig 100 és 200 méter mellen 1994-ben Rómában állhatott a dobogó tetején.
   
Milák a harmadik férfi versenyző, aki egy világbajnokságon 100 és 200 méter pillangón is nyert - az amerikai Michael Phelps 2007-ben és 2011-ben, a dél-afrikai Chad Le Clos pedig 2013-ban duplázott -, ráadásul ő szerezte meg a vizes sportágak - az öt szakág összesített - történetének 100. magyar világbajnoki érmét, ezek közül ez volt kereken a 40. aranyérem, úszásban pedig a 80. medál.
   
Őt rögtön két magyar követte 200 méter háton, Molnár Dóra, a magyar csapat legfiatalabb tagja - aki jövő szerdán lesz 16 éves - a hetedik, a kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes Burián Katalin pedig a nyolcadik lett.
   
Az elődöntőkben egyetlen magyar volt érdekelt, Senánszky Petra 50 méter gyorson ugrott medencébe: az uszonyos úszásban kétszeres Világjátékok-győztes, 14-szeres világbajnok magyar versenyző egyéni legjobbját (24.97 másodperc) két századdal megjavítva, 24.95 másodperces idővel csapott célba és így a 11. lett, amivel nem jutott fináléba.

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó