20 izgalmas program a 20. Múzeumok éjszakájára
2022. június 25. 10:25

Ma ismét a múzeumoké a főszerep: huszadik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját. Országszerte mintegy négyszáz intézmény csaknem kétezer programmal készül az ország legnagyobb kulturális rendezvényére. A hirado.hu a fővárosi kiállítások közül mutat be néhányat.

Huszadik alkalommal rendezik meg országszerte június 25-én a Múzeumok éjszakáját, amelyen koncertek, tárlatvezetések, interaktív események várják hajnalig az érdeklődőket több mint négyszáz intézményben.

Budapesten kedvezményes árú, 2200 forintos karszalaggal látogatható az összes esemény, a gyerekjegyért (6–18 év) 1000 forintot kell fizetni, a hat év alattiak pedig ingyenesen vehetnek részt a programokon.

A fővárosban megvásárolható karszalag belépést biztosít az összes budapesti csatlakozott múzeum és kulturális intézmény minden programjára, és feljogosít az állandó és időszaki kiállítások megtekintésére is. A fővároson kívüli intézmények belépőjegy-információiról közvetlenül az intézményeknél van lehetőség tájékozódni.

A budapesti Múzeumok éjszakája belépőjegy-karszalagok megvásárolhatók a programban részt vevő budapesti múzeumokban és a helyszíneken, valamint aJegymester.hu weboldalon is. Vidéken a belépőjegyek az adott múzeumban vásárolhatók meg.

Programajánló a 20. jubileumi Múzeumok éjszakájára

Aeropark Repülőmúzeum – 1185 Budapest, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

Rengeteg különleges programmal készül az Aeropark Repülőmúzeum. Az érdeklődők bekukkanthatnak a történelmi repülőgépek pilótafülkéibe, megtudhatják, hogy mi az a „kukacbombázó” helikopter, valamint megnézhetik a reptér oldtimereinek felvonulását, sőt be is ülhetnek a járművekbe. És ez még nem minden: fény derül hangártitkokra, megtekinthető a „szárnyas autóbusz”, valamint a történelmi repülőgépek pilótafülkéi is életre kelnek.

Budapesti Rendőr-főkapitányság – 1139 Budapest, Teve u. 4–6.

A Múzeumok éjszakáján megnyílnak a Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központ kapui, a látogatók előtt életre kelnek a máskor kordonnal elkerített helyszínek, és olyan helyekre is eljuthatnak, amelyek a mindennapokban nem látogathatók.

A Rendőrpalota előtti díszburkolaton egy emberölés vagy öngyilkosság helyszínét rendezik be, ahol a látogatók együtt nyomozhatnak a rendőrökkel. Továbbá az érdeklődők megtekinthetik a veterán rendőrautókat, motorokat, hagyományőrző rendőröket.

Holokauszt Emlékközpont  – 1094 Budapest, Páva utca 39.

Több programmal is készülnek a szervezők a Múzeumok éjszakájára a Holokauszt Emlékközpontban. A látogatók például részt vehetnek egy magyar nyelvű tárlatvezetésen, mely a Jogfosztástól népirtásig című állandó kiállítást mutatja be. Emellett megtekinthetik a Szemközt – Holokauszttörténetek két távoli városból fényképen című időszaki kiállítást.

Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont – 1122 Budapest, Krisztina krt. 6.

Az idén március 15-én megnyitott Pénzmúzeum is csatlakozik a Múzeumok éjszakájához.

A Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont azzal a céllal született, hogy segítsen tájékozódni a pénz világában. Az állandó pénztörténeti és pénzügyi kiállítást számos tematikus programmal – izgalmas numizmatikai érdekességek, bankjegylabor, valamint bűvészshow és élő koncertek – egészítik majd ki a Múzeumok éjszakájára.

Magyar Zene Háza – 1146 Budapest, Olof Palme sétány 3.

Az idén 20. jubileumi évét ünneplő kezdeményezéshez 2022-ben a Magyar Zene Háza is csatlakozik. A Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben című állandó zenetörténeti kiállítás, a Hangdóm vetítéseink és a májusban nyíló, hangszercsodákat kipróbálhatóvá tévő Kreatív Hangterünk is látogathatók a múzeumok és kiállítások szerelmeseinek egész éjszaka, hajnali 2-ig.

Magyar Nemzeti Múzeum – 1088 Budapest, Múzeum krt. 14–16.

A Múzeumok éjszakáján az érdeklődők belepillanthatnak a műkincsek megmentésének folyamatába, új megvilágításban láthatják egy-egy régészeti lelet történetét. De az állandó kiállítások sem maradnak ki az izgalmas vezetések sorából. Az újragombolt előadásokkal pedig elmélyedhetnek a látogatók a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményeiben.

A gyermekeket is színes programokkal várják a szervezők, a legkisebbek felfedezhetik a időszaki kiállítások minden szegletét. Közelebbről ismerhetik meg a régészek munkáját, elvarázsolódhatnak Vértesszőlős és Baláca világában a múzeumi VR szoba segítségével, sőt még középkori kalandokat is átélhetnek.

Élő múzeumi programokkal pedig közelebb hozzák a látogatók számára a Díszterem történetét, a színésznők titkait, a boszorkányok és kirakatperek ritkán látott világát.

Néprajzi Múzeum –  1146 Budapest, Dózsa György út–Ötvenhatosok tere

A május végén megnyitott Néprajzi Múzeumban a Múzeumok éjszakája nyitóeseményén beindul az élet: gyermekek éjszakája szöuli idő szerint, zene, kortárs és néptánc, különleges kurátori programok teszik feledhetetlenné ezt az estét a múzeumon belül, kívül, a tetőn és a mélyben egyaránt. Lesz tűz, szikra, Hold, csillagok, Szentjánosbogár, pattogás, ropogás, meg cirip! A programról nem hiányozhat Ferencz Marcel, az épület tervezője, aki beavat a falak és a pixelek struktúráinak rejtelmeibe.

Tárlatot nézhetünk Réz András filmesztétával, miközben ezen az éjszakán látogathatóvá és megérthetővé válik a múzeum készülő állandó kiállításának egy roppant izgalmas és látványos része: egy hatméteres adatszobor.

Óbudai Polaris Csillagvizsgáló – 1037 Budapest, Laborc u. 2/c.

A Múzeumok éjszakáján 21:00 és 23:00 között a csillagvizsgáló távcsöveit, és a rajtuk keresztül látható égi érdekességeket mutatják be. Derült idő esetén a kora nyári égbolt érdekességeivel ismerkedhetnek meg az  érdeklődők az észlelőteraszon: csillagképek, kettőscsillagok, csillaghalmazok.

Országos Meteorológiai Szolgálat – 1024 Budapest, Kitaibel Pál utca 1.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Székházának idei programja szervesen kapcsolódik az előző években megálmodott tematikához. Az előző években a látogatók megismerkedhettek a csapadék és a sugárzás témakörével. Idén a soron következő elem pedig nem más, mint a szél. A szelet érzékeljük, formálja hangulatunkat és mindennapi tevékenységünket, felhasználjuk, mint energiaforrást. De vajon mennyit tudunk róla valójában? A szervezők garantálják, hogy a látogatók valódi szél-szakértőkként fognak távozni.

A programok 16:00 órakor kezdődnek. Előzetes regisztráció szükséges: https://events.met.hu/muzej

Szent István-terem – 1014 Budapest, Szent György tér 2.

Zenés tárlatvezetéssel, Hauszmann-sztori című kiállítással, képzőművészeti foglalkozásokkal várja az érdeklődőket június 25-én a Szent István-terem. Az első teremben egy kisfilm foglalja össze a Budavári Palota történetét, a második terem Hauszmann dolgozószobájába repíti a látogatókat, míg a harmadik teremben a Budavári Palotanegyed megújításának eredményeit tekinthetik meg.

Szépművészeti Múzeum – 1146 Budapest, Dózsa György út 41.

Izgalmas programokkal készül a Szépművészeti Múzeum a Múzeumok éjszakájára. Június 25-én délután 2 órától este 10 óráig például átélhetjük a közös legóépítés élményét. A délután és az este folyamán öt híres műalkotás (például Bosch) pop-artosított változatát építik majd meg legókockákból, a nyíregyházi tekerd! csoport irányítása mellett.

Várkert Bazár – 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2–6.

Június 25-én Balaton RETROspektív kiállítással, Új világ született kiállítással várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban. A látogatók emellett részt vehetnek egy tematikus sétán, melyen a helyszínt mutatják be úgy, ahogy a nagyközönség még sosem láthatta.

Az irodalom szerelmeseinek ajánljuk

Ady Emlékmúzeum 1053 Budapest, Veres Pálné u. 4-6.

Számos programmal készül az Ady Emlékmúzeum a Múzeumok éjszakája alkalmából, azonban a legérdekesebbnek  a Puder felhőzze, párfőm locsolja című pop-up kiállítás tűnik. A szervezett pop-up kiállítás és az ahhoz kapcsolódó vezetések során a látogatók megismerkedhetnek Csinszka stílusával, toalett-titkaival: hol vásárolt, kivel varratott, milyen trendeket követett vagy kire hallgatott frizurája kiválasztásakor. Továbbá szó esik arról, hogy mindez milyen viszonyban állt vele mint nővel, feleséggel és alkotóművésszel.

József Attila Emlékhely – 1095 Budapest, Gát utca 3.

A Gát utca 3. számú bérházat Kaim István építtette 1891-ben. Ebben a házban született 1905. április 11-én József Attila. A Múzeumok éjszakája keretein belül beszélgetések, koncertek, rendhagyó tárlatvezetések és slam poetry-n keresztül ismerhetik meg jobban az érdeklődők a költőt.

Kertész Imre Intézet 1068 Budapest, Benczúr utca 46.

Szervezett épületsétákkal és akusztikus koncertekkel várja az irodalom, a zene és az építészet iránt érdeklődőket a Kertész Imre Intézet június 25-én. A Múzeumok éjszakáján este 18.00 és 19:00 órától az épület történetét bemutató séták indulnak. A program 20.00 órától akusztikus koncertekkel folytatódik. A koncerteket követően irodalomtörténeti épületséták indulnak az épületben, amelynek keretében Kertész Imre, Petri György, Pilinszky János, valamint Sziveri János életútját is megismerhetik az érdeklődők.

Országos Széchényi Könyvtár – 1014 Budapest, Szent György tér 4–6.

Vershaza. Himnusz, Szózat, Nemzeti dal – emblematikussá lett verseink. Három kézirat, három vers, amely beépült az elmúlt kétszáz év magyar történelmébe. A három vers – csak ezen az éjszakán megtekinthető eredeti kézirata – és néhány más dokumentum mellett a költemények történetét bemutató érintőképernyők, monitorokon megtekinthető új versfelvételek, valamint óriás kivetítőn követhető mozgó installáció is segíti az élményszerűséget és az elmélyülést.

Fradi Múzeum – 1091 Budapest, Üllői út 129.

Az idén megújuló Fradi Múzeum különleges időszakos kiállítással készül a Múzeumok éjszakájára. Best of néven labdarúgáson kívüli egyéb szakosztályi trófeákat állítanak ki erre az eseményre. A látogatók  megtekinthetik az Albert Flórián emlékkiállítást, valamint bejárhatják a Groupama Aréna exkluzív helyszíneit.

Kispesti Futball Ház – 1191 Budapest, Fő u. 38.

Hogyan lett egy Budapest melletti kisváros futballcsapatából a 19. kerület világhírű intézménye? Most Kispest vagy Honvéd? Milyen világrekordokat tudhat magának Puskás Ferenc, Tichy Lajos, Détári Lajos? Vajon, melyik klub nyerte a világ első tizenegyespárbaját? Miért mutat minden óra 19:09 percet a múzeumban?

Többek közt ezekre a kérdésekre kapnak választ az érdeklődők, illetve számtalan érem, kupa, fénykép, mez, dokumentum segítségével tekinthetik meg a megelevenített elmúlt 112 év történetét.

Magyar Sportmúzeum – 1146 Budapest, Istvánmezei út 3–5.

Egyedi helyszín: Puskás Aréna, Népstadion Szoborpark (Az esemény regisztrációhoz kötött, a puskasseta@gmail.com  e-mail-címen keresztül.)

Az idei Múzeumok éjszakáján bárki megcsodálhatja a Puskás Aréna különleges és exkluzív helyiségeit a VIP-szektoroktól egészen a pályaszintig. A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum szervezésében pedig, az épület előtt található, egykoron a Népstadion felvonulási útjának szánt Szoborpark történetét ismerhetik meg az érdeklődők.

Vívómúzeum – Egyetemi Vívó Club, Vívóterem – 1052 Budapest, Semmelweis u. 2.

A Múzeumok éjszakája alkalmából a ma is működő vívóteremben ismét megtekinthető egy korhű párbaj, majd napkeltéig a bátor jelentkezők vívómaraton keretében tehetik próbára ügyességüket és kitartásukat.

Idén Szolnok városa lesz a kiemelt helyszín. A városban 23 intézményben várják változatos programokkal a látogatókat, ezenkívül idén első alkalommal kilenc Szolnok környéki település is csatlakozott az eseményhez, több, mint 150 programot szerveznek.

 

 

 

 

 

 

 

hirado.hu
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó