Elfogadhatatlan, hogy a Ryanair az utasokra hárítsa az extraprofit-különadót
2022. június 28. 13:43

A kormány elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair az extraprofit-különadóját "visszamenőlegesen is át akarja hárítani az utasaira" - mondta a kormányszóvivő kedden a Facebookon megosztott videójában.

Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta: a kormány elvárja, hogy az extraprofit-különadókat minden vállalat maga fizesse meg, ne terhelje tovább a lakosságra, a háború árát ugyanis nem a magyar családoknak kell megfizetniük.
   
"A mi politikánk középpontjában a magyar családok állnak és mindenkitől elvárjuk a tisztességes és jogkövető magatartást. Elvárható, hogy azok, akik ebben a nehéz helyzetben az árak, a kamatok emelkedéséből következően extraprofitra tesznek szert, segítsék a magyar gazdaságot, segítsék a magyar embereket és járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez akár rezsivédelemről, akár honvédelemről legyen szó" - mondta a kormányszóvivő.
   
A videóban Kupeczki Nóra alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett: a kormány fogyasztóvédelmi eljárást indított a légitársasággal szemben, de ezen túl több mint 150 olyan ügy van, amelyeket fogyasztói bejelentés alapján vizsgáltak meg többségében járattörléssel, nem megfelelő tájékoztatással, poggyászkezeléssel és az utasokkal folytatott kommunikációval kapcsolatban.
   
Hozzátette: a rendkívüli ellenőrzés egyelőre csak a Ryanairt érinti, de a kormány folyamatosan figyeli "az egyes vállalatokat".
   
Sára Botond kormánymegbízott a facebookos videóban azt közölte, hogy a kormányhivatal a magyar állampolgárok védelmében június 10-én azonnali fogyasztóvédelmi eljárást indított a Ryanair légitársasággal szemben, amiért az utasokra hárítja át az extraprofit-különadót. A vizsgálat jelenleg folyamatban van - fűzte hozzá.
   
"Az átfogó vizsgálat során megnézzük többek között azt is, a cég folytatott-e tisztességtelen gyakorlatot, megtévesztette-e az utasokat" - jelezte Sára Botond.
   
Ha bebizonyosodik a jogsértés - tette hozzá -, a kormányhivatal fogyasztóvédelmi bírságot szab ki.
 

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó