Egyetemek börzéje a Selye János Gimnáziumban
2022. június 28. 23:03

A Covid-járvány okozta két év kényszerszünet után június 24-én ismét megrendezésre kerülhetett a Selye János Gimnáziumban már hagyománnyá vált egyetemi börze.

Az esemény célja felvilágosítást adni az egyetemi tanulmányokról, a felvételi kritériumokról és a főiskolás életről, illetve segítséget nyújtani azon harmadik évfolyamos tanulóknak – öt osztály 120 diákjának –, akik még nem határozták el, merre, milyen irányban szeretnék folytatni tanulmányaikat.

Az idei börzén négy egyetem mutatkozott be: a komáromi Selye János Egyetem, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem, a pozsonyi Comenius Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem.

Mgr. Ištvánik Norbert, a Selye János Egyetem Karrier-tanácsadó Központjának igazgatója szerint az egyetem egyik nagy előnye, hogy a magyar nyelvű tanulmányok mellett a teljes körű ügyintézés magyar nyelven (is) zajlik, valamint az, hogy a nappali tagozatos hallgatók tandíjmentesen végezhetik el a képzéseket.

 

Kép: Selye János Gimnázium

Ezután Dr. phil. Mgr. Mészáros Attila bemutatta a Tanárképző Kar oktatási rendszerét, a Gazdaságtudományi és Informatikai Kar képviseletében Marák László, PhD. és Ing. Norbert Gyurián, PhD. professzoroktól hallhattak a diákok érdekességeket. ThDr. Szénási Lilla, PhD. dékánhelyettes a Református Teológiai Kar előnyeiről tartott rövid előadást.

A nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának munkáját Szekeres László tanulmányi dékánhelyettes sokszínű prezentációja tette életszerűvé. A tanulás mellett nagy hangsúlyt fektetnek a diákélet szervezésére és a különböző projektekbe való bekapcsolódásra.

A pozsonyi Comenius Egyetem Matematika, Fizika és Informatika Karának képviseletében PaedDr. Kiss Tünde, PhD. érkezett. Ismertette a felvételi eljárásokat, a választható szakokat és hangsúlyozta, hogy tanulmányaik befejezése után a hallgatóknak nem jelent problémát végzettségüknek megfelelő munkakörben elhelyezkedni.

Mgr. art. Száz Pál, PhD. és negyedéves hallgatója Kárpáthy Fanny, szintén az iskola volt diákja, a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsésztudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékét mutatták be, amely nagy hangsúlyt fektet a hallgatók kreativitásának kibontakoztatására. Mivel itt kevesebb a diák, a tanároknak lehetőségük van jobban odafigyelni és alaposabban felkészíteni az egyes hallgatókat.

A győri Széchenyi István Egyetemről Oláh Gréta felvételi szakértőtől tudhattak meg fontos információkat a tanulók. Felvilágosítást nyújtott nemcsak az egyetemen működő szakokról, képzésekről, hanem ismertette a külföldi diákok számára fontos általános tudnivalókat a felvételi jelentkezéssel kapcsolatban is.

Az egyetemek bemutatkozása után a „börzén” diákjainknak lehetőségük volt egyenként vagy kisebb csoportban, bővebben informálódni az általuk érdekesnek talált szakokról.

Matus Alica/SJG/Felvidék.ma

felvidek.ma
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó