Radikalizálódnak a tüntető holland gazdák
2022. június 29. 12:25

Egyre erőszakosabb a holland gazdák egy hete tartó tüntetése, a tiltakozók kedd este áttörték a rendőrségi barikádokat Christianne van der Wal-Zeggelink természet- és nitrogéngazdálkodási miniszter házánál - írta szerdán az NlTimes hírportál.

A több ezer holland gazda a kormánynak a nitrogén-oxid- és az ammóniakibocsátás visszaszorítását célzó tervei ellen tiltakozik, amelyek véleményük szerint a mezőgazdasági dolgozók egzisztenciáját veszélyeztetik. A holland kabinet átlagosan 40 százalékkal szeretné csökkenteni a mezőgazdaság nitrogén-oxid- és ammóniakibocsátását, a természetvédelmi területek közelében pedig mintegy 100 százalékos kibocsátáscsökkentést ír elő.

A hírportál tudósítása szerint a tüntetők félretoltak egy rendőrautót, hogy a traktorok behajthassanak abba az utcába, ahol a miniszter lakik. A helyzet annyira veszélyes volt, hogy a rendőrök nem tudtak azonnal közbeavatkozni. Van der Wal-Zeggelink nem, de a családja otthon tartózkodott, amikor az akció lezajlott. A rendőrség szerint a tüntetők a rendőrautót megrongáltak, és az utcára ürítettek egy hígtrágyatartályt is.

Az egy hete tartó tüntetések során a gazdák az ország több pontján traktorokkal torlaszolták el az autópályákat, trágyával kenték be a kormányépületek homlokzatát, és szénabálákat gyújtottak fel.

Mark Rutte miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a demonstrálók veszélyes körülményeket teremtettek az országutakon, és politikusokat fenyegettek meg. Mint mondta, "tiltakozásuknak semmi köze sincs a gyülekezéshez való joghoz."

Willem Woelders országos rendőrparancsnok úgy nyilatkozott, hogy bár a múlt héthez képest kevesebb gazda tiltakozik, akcióik egyre durvábbak lesznek. A Demokraták 66 koalíciós párt szerdán rendkívüli vitát kezdeményezett az ügyben.

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó