Lemondott a bukaresti szenátus elnöki tisztségéről is Florin Citu
2022. június 29. 12:55

Lemondott a kétkamarás román parlament szenátusának elnöki tisztségéről is szerdán Florin Citu volt román miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) korábbi elnöke, miután a párt vezetői lemondásra szólították fel.

Citu lemondását Nicolae Ciuca miniszterelnök, a PNL elnöke jelentette be, a PNL kormányzati és parlamenti felelősségére, a kormányzati és koalíciós szintű döntések által megkövetelt "összhang" szükségességére hivatkozva. Hozzátette: a felsőház vezetését ideiglenesen Alina Gorghiu liberális szenátor veszi át.

Florin Citu rendszeresen bírálta a nagykoalícióban részt vevő Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezéseit és a koalíció egyes döntéseit.

A politikus azt mondta: a politikai tisztségek nem egy életre szólnak, miután megvonták tőle a politikai bizalmat, nem akarta az őt támogató párttársait abba a kínos helyzetbe hozni, hogy a pártvezetés döntése ellen szavaznak. Citu szerint a PNL sokkal jobb eredményekkel kormányzott volna, ha nem lépett volna koalícióra a PSD-vel.

Citu kevesebb mint egy évig volt a 2020-as parlamenti választások után alakult jobbközép koalíciós kormány miniszterelnöke, és még rövidebb ideig - tavaly szeptembertől idén áprilisig - a PNL elnöke. A politikust tavaly novemberben választották a szenátus élére, miután Klaus Iohannis államfő Nicolae Ciuca volt védelmi minisztert bízta meg kormányalakítással, és megalakult a Romániát azóta vezető PSD-PNL-RMDSZ nagykoalíció.

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó