Ki fizet a Jókai utcai házomlás károsultjainak?
2022. június 29. 13:15

Imalánc indult az Operettszínház táncművészének gyógyulásáért

A tetőomlás utáni utcakép (Fotó: Havran Zoltán)

Mint arról a hirado.hu is beszámolt, hétfő délelőtt az utcára lévő emberekre és autókra omlott Budapesten, a Jókai utcában egy épület beépítés alatt álló tetőtere. Az omlás következtében négyen megsérültek, több parkoló jármű összetört, a lakókat pedig kiköltöztették. Mi lesz a károsultakkal? A lehetőségekről Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. értékesítési és kommunikációs igazgatója beszélt a hirado.hu-nak.

Németh Péter elmondta, hogy a megsérült, totálkárosra tört autók tulajdonosai közül azok számíthatnak kártérítésre, akiknek teljes körű casco biztosításuk van.

„A kötelező biztosítás itt nem játszik, hiszen a kötelező biztosítás az általunk okozott, közlekedés során okozott kárra terjed ki a másik félnek, tehát az az autó, amin csak kötelező biztosítás van, az ilyen helyzetekben nincs védve” – magyarázta. Hozzátette, hogy esetleg szóba jöhet még a háznak vagy a felújítási munkát végzőknek a felelősségbiztosítása.

Akinek van casco biztosítása, annak rendszerint néhány napon belül be kell jelentenie a kárt, és a biztosító néhány napon belül felméri annak mértékét, néhány héten belül pedig az ügyfél megkapja az ajánlatot a biztosítótól a kártérítésre. Németh Péter elmondta, hogy a folyamat idejét az hosszíthatja meg, ha az ügyfél nem fogadja el az összeget, ebben az esetben addig húzódik a folyamat, amíg megegyezésre nem jut az ügyfél és a biztosító.

„Egy ilyen jellegű káreseménynél a szakértő szervek mindenképpen kiderítik, hogy ki, vagy mi a felelős azért, ami történt” – szögezte le.

„Ha a vizsgálat eredménye például az lesz, hogy a ház lakói a felelősek oly módon, hogy tudták, nagyon rossz állapotban van a házuk, de nem tettek ez ellen semmit, és egyszer csak beomlott, akkor ők például felelősségre vonhatók, akár anyagi kár, akár személyi sérülése esetén.”

Kiemelte, hogyha a vizsgálat kideríti, a javítást végző cég a felelős, akkor annak a cégnek kell felelősséget vállalnia.

Ha pereskedésre kerül a sor, az akár hosszabb ideig is elhúzódhat, ami a magyar jogrendtől, a bíróságoktól és a vizsgálatokat végző szervektől függ. A bíróság kérni fogja a szakértői véleményt, ami alapján megállapítható a felelősség, és az, mi is történt. Ez időt vesz igénybe, és ha kiderül, a felelősség kit is terhel, akkor tud a bíróság ítéletet hozni, és ez után kaphatnak a károsultak kártérítést.

A későbbi költségek, a romeltakarítás, a bontás költségei több millió forintra is rúghatnak, de ha megtalálják a felelőst, akkor az omlás utólagos költségeit is fel lehet róni számukra.

„Minden mentésből keletkező kár a mentés szükségességének róható fel, tehát gyakorlatilag ez olyan, mintha maga a káresemény okozta volna” – hangsúlyozta Németh Péter, hozzátéve, hogy a mentési munkálatot végzők, tehát például a tűzoltóság semmilyen felelősséggel nem tartozik a mentés közben okozott károkért, hiszen a tűzoltók feladata az életmentés. Ebben az esetben is a meglévő biztosítási formától függ, hogy a biztosító megtéríti-e a károkat.

 

hirado.hu
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Piliscsaba: Hazai nemzetiségek konyhaművészete
  A nemzetiségek példát jelentenek, mert őrzik a hagyományaikat, szokásaikat minden területen, a kultúrában és a konyaművészetben is, erősítik országunkat, társadalmunkat - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a szombaton kezdődött Magyarországi nemzetiségek szakácsművészeti bemutatóján és szüreti felvonulásán Piliscsabán.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Születésnapot ünnepelt a Lámpás'92 Alapítvány
  Közösen ünnepelte születésnapját szombaton a 30 éves Lámpás'92 Alapítvány és a 25 éves ÉTA Országos Szövetség Gödön a L'Art Fest keretében.
MTI Hírfelhasználó