Megdőlt a napi melegrekord
2022. június 29. 17:40

Több mérőállomáson is meghaladta a hőmérséklet az eddigi 37,9 fokos 1994-es rekordot – írta közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A bejegyzésben hozzátették, szerdán már dőltek minimum-hőmérséklet rekordok. A nappali órák forrósága után június 29-ére virradóra már az éjszakai, hajnali órák sem hoztak felfrissülést a fokozódó hőhullámban. Olyannyira, hogy a legalacsonyabb hőmérséklet az országban többfelé is 20 fok fölött alakult (ezt nevezik trópusi éjszakának) – olvasható a meteorológiai szolgálat honlapján.

Keszthely Tanyakereszt állomáson például csupán 24,8 fokig hűlt le a levegő hőmérséklete, amivel új országos napi minimumhőmérsékleti rekord született június 29-ére vonatkozólag.

Ez az érték bő másfél fokkal körözte le a korábbi csúcstartó Tatát, ahol 1997-ben ugyanezen a napon csak 23,2 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. A fővárosban szintén rendkívül enyhe volt az éjszaka, így a Budapest Lágymányos állomáson mért 23,2 fokkal Budapesten is megdőlt erre a napra a legmagasabb minimumhőmérséklet rekordja. A korábbi rekorder Budapest Országút volt, 22,5 fokkal, még 1963-ból.

Az előzetes adatok alapján megdőlt a napi melegrekord, majd az adatellenőrzést követően az OMSZ honlapján teszik közzé a végeredményt.

hirado.hu
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó