Deutsch: Az EU ma a hagyományos európai értékeket tagadó Európát épít
2022. június 29. 22:15

Az Országgyűlés tegnapi ülésén az Európai Unió jövőjével kapcsolatosan képviselendő magyar álláspontról vitáztak a képviselők. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a Fidesz vezérszónokaként rámutatott: az EU ma a hagyományos európai értékeket tagadó Európát épít, a magyarok azonban úgy hiszik, hogy Európát a zsidó-keresztény gyökerei táplálják, építőkövei pedig hagyományos közösségeink, a nemzet, a család és a történelmi egyházak.

Deutsch Tamás a nagyobbik kormánypárt vezérszónoka köszönetet mondott minden magyarnak, aki aktívan részt vett és határozott véleményt fogalmazott meg a folyamatban. A magyar álláspontot ismertetve elmondta: a magyarok az integrációt az EU-val szemben nem öncélnak, hanem eszköznek tartják arra, hogy „nemzeti szabadságunk kiteljesedhessen”.

Rámutatott: az EU ma a hagyományos európai értékeket tagadó Európát épít, a magyarok azonban úgy hiszik, hogy Európát a zsidó-keresztény gyökerei táplálják, építőkövei pedig hagyományos közösségeink, a nemzet, a család és a történelmi egyházak. „Az EU ma európaiak nélküli Európát épít, ezzel szemben a magyarok Európa jövőjét a családtámogatásokban, a gyermekvállalási kedv erősítésében látják„ - emelte ki.

A delegációvezető felhívta a figyelmet arra, hogy az EU ma a véleményhegemónia Európáját építi, a magyarok azonban a szabadság és a pluralizmus pártján állnak, a nemzetek nélküli Európa építésével szemben pedig úgy gondolják, hogy a tagállamok az európai integráció jövőjének urai. „Az EU ma demokrácia nélküli Európát épít, a magyarok szerint európaiságunk a nemzeti identitás szerves része” - hangsúlyozta.

A delegációvezető megjegyezte: az EU ma egy kiszolgáltatott Európát épít, de évtizedünk a veszélyes kihívások kora, ahol meg kell védeni a jelen és a jövő európai generációit, mert a válságok megmutatták az EU gyengeségeit. Aláhúzta: egy versenyképes EU-nak a tagállamok versenyképességére kellene épülnie.

Deutsch Tamás kitért az EU nyugat-balkáni bővítésének fontosságára is. „Magyarország minden balkáni állam európai integrációját támogatja, mert hozzájárul a szomszédság stabilitásához. Azonban Szerbia integrációs folyamatának kiemelkedő szerepe van, mert Szerbia a térség stabilitásának kulcsa„ - jelentette ki. Hozzátette, hogy az országgyűlési határozati javaslat rögzíti az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak uniós szavatolására vonatkozó elvárást is.

Deutsch Tamás megjegyezte azt is: a magyar polgárok nagyszámú és aktív részvételével összeállt javaslatok mögött széleskörű parlamenti, akár nemzeti egyetértés is kialakulhatott volna, ehelyett az ellenzéki pártok részéről csak duzzogást és hisztit láthatunk.

MH
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó