Az amerikai választók fele helyesli az abortuszról szóló döntést
2022. június 29. 22:20

Ötvenéves abortuszszabályozást írt felül az amerikai legfelsőbb bíróság nem rég meghozott döntésével, amivel visszakerül a tagállamokhoz a terhességmegszakítások szabályozásának joga – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Az amerikai testület június 24-én felülírta azt a döntést, amely szövetségi szinten legalizálta a művi terhességmegszakítást. A Roe kontra Wade néven elhíresült 1973-as ítélet azt mondta ki, hogy alkotmányellenes az abortusz szabályozása az állami szintű törvényhozásban. 

Vagyis a legfelsőbb bíróság ítélete visszaadta a tagállamok hatáskörébe a terhességmegszakítások szabályozását.

A témával kapcsolatban június 28-án jelent meg a Rassmussen Reports friss kimutatása, ami szerint az Egyesült Államok választóinak ötven százaléka helyesli az amerikai legfelsőbb bíróság döntését, közülük 38 százalék nyilatkozott úgy, hogy határozottan helyesli. A megkérdezettek 45 százalék azt mondta, hogy nem ért egyet, 38 százalék pedig azt, hogy határozottan nem ért egyet a döntéssel.

A republikánus voksolók 75 százaléka egyetért az ítélettel, húsz százalékuk helyteleníti azt. A demokrata szavazók körében épp ellentétesek az arányok: 71 százalékuk helyteleníti, míg 25 százalékuk helyesli a legfelsőbb bíróság lépését – írja a V4NA.

A két nagy politikai párthoz nem kötődő szavazók 53 százaléka támogatja, 42 százaléka pedig nem a terhességmegszakítást szabályozó döntést.

A megkérdezettek 52 százaléka tartja magát abortuszpártinak, míg 41 százalékuk életpártinak. Az előbbi tábor 88 százaléka helyteleníti, míg utóbbiak közül ugyanennyien helyeslik a változtatást.

A Rassmussen Reports felmérését június 26. és június 27. között végezték ezer amerikai szavazó részvételével.

MNO - V4NA Hírügynökség
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó