Halálos áldozata is van a Marmolada-gleccsernek Olaszországban
2022. július 4. 13:50

Legalább hatan haltak meg egy gleccser összeomlása által kiváltott lavinában az észak-olasz Alpokban. A katasztrófavédelem illetékesei szerint az összeomlásban kilencen megsérültek, ketten pedig súlyos sérüléseket szenvedtek. Egész éjszaka keresték azt a 19 eltűnt személyt, akik a lavina okozta romok alatt rekedhettek az Alpokban. A mentőalakulat helikopterrel és drónokkal keresték a túlélőket. Az incidensről készült videón egy jégtömeg látható lefelé a Marmolada, a térség legmagasabb hegyének lejtőin. A lavina hó, jég és szikla törmelékekből áll, mely a bekötőút irányába sújtott le, ahol többen másztak. A segélyszolgálat szóvivője elmondta, a hegymászók pontos száma még nem ismert, azonban a helyi hatóságok már megerősítették, hogy a katasztrófának hat halálos áldozata van.

A Marmolada körülbelül 3300 méter magas, a Dolomitok keleti részének legmagasabb csúcsa. Egyelőre nem világos, hogy mi okozta a gleccser seracnak nevezett szakaszának összeomlását. A mentőszolgálat szóvivője, Walter Milan szerint a szokatlanul magas hőmérséklet állhat a háttérben, a gelccser csúcsán az időjárás csaknem 10 fok körül volt, mely ebben a környezetben igencsak magasnak a számít. „Ez extrém hőség. Nyilvánvaló, hogy valami rendellenes” – közölte.

Reinhold Messner dél-tiroli hegymászó, az alpesi stílusú magashegyi mászás egyik legnagyobb alakja a La Repubblica olasz napilapnak elmondta, hogy a gleccser évek óta apad a globális felmelegedés hatása miatt. Megjegyezte, hogy a gleccserek időnként összeomlanak „a gravitáció miatt”, de szerinte a gleccserek visszahúzódásának fő oka a globális hőség, amely a gleccserek olvadását okozza.

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó