Hazánkban nem kell a zsinagógákat gépfegyverrel védeni, mint Nyugaton
2022. július 27. 10:10

A Váci Zsidó Hitközség elnöke visszautasítja a miniszterelnököt érő vádakat.

„Lehet, hogy a Mazsihisz vezetőségének a körében komoly aggodalmat jelent Orbán Viktor tusványosi beszéde, ám az általuk elmondottakkal ellentétben a magyar zsidó közösség körében ez nem volt tapasztalható” – nyilatkozta lapnak Turai János. A Váci Zsidó Hitközség elnöke visszautasítja a miniszterelnököt érő vádakat. „Azért kell egyben maradnunk a Kárpát-medencében, mert saját történelmünk van, és meg akarunk maradni nemzetállamnak” – fogalmazott Turai. Kiemelte: a miniszterelnök védeni akarja Magyarországot és Európát.

Emellett kitért arra is, hogy a Mazsihisz tiltja a hitközségeknek, hogy politizáljanak, amivel nem ért egyet. Továbbá Turai hangsúlyozta, hogy holokauszttúlélőként tudja, hogy milyen az, amikor a zsidóság valóban veszélyben van. „Senki ne magyarázzon arról, hogy mitől félnek a zsidók” – tette hozzá. Mint Turai jelezte, Magyarországon egy zsidó reneszánsz zajlik, és nem olyan a zsidóság helyzete, mint Franciaországban, mivel hazánkban nem kell a zsinagógákat géppisztollyal védeni, Párizs vagy Berlin bizonyos részein pedig egy zsidó ma már nem mehet végig kipát viselve.

„Azonban Magyarország nem egyenlő a no-go zónákkal tarkított nyugati országokkal. Nem kell rettegnünk, szabadon gyakorolhatjuk a vallásunkat” – rögzítette. „A baloldal köpönyegforgató politikát folytat azzal, hogy most a zsidó közösségért aggódnak, miközben szövetségre léptek azzal a Jobbikkal, amelyiknek a mostani elnöke, Gyöngyösi Márton korábban listázta volna a zsidókat” – húzta alá a Váci Zsidó Hitközség vezetője. Emellett Turai János emlékeztetett arra, hogy az a

Gyurcsány Ferenc, aki náci beszédnek nevezte Orbán Viktor szavait, tavaly együtt kampányolt jobbikos politikusokkal, akik korábban antiszemita véleményüknek adtak hangot.
mandiner.hu
Címkék:
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A keresztyén hit mélysége a megmaradás kulcsa
  A Kárpátaljai Református Egyház egyházkerületi ünnepi közgyűlésén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy "hosszú történelmünk megmutatta, hogy a keresztyén hit mélysége ezekben az időkben a megmaradás kulcsa".
 • A jogvédők ordító csendje
  A „jogvédő" NGÓ-knak az ukrajnai háborúval kapcsolatban tanúsított szemforgató hozzáállása leleplezte őket abban, hogy minimális érzékenységet sem tanúsítanak a valóban életveszélyben lévő kárpátaljai nemzettársaink iránt, hanem kizárólag a megrendelői igények szolgai végrehajtásában merül ki ténykedésük – fogalmaz Hetzmann Róbert.
 • Barcsay Jenő szellemiségének eleven értékei
  Barcsay Jenő, a mester életműve egyedülálló egyetemes értékeivel teszi gazdagabbá az erdélyi magyar képzőművészetet, s a teljes magyar képzőművészetet – fogalmaz Feledy Balázs.
MTI Hírfelhasználó