Hazánkban nem kell a zsinagógákat gépfegyverrel védeni, mint Nyugaton
2022. július 27. 10:10

A Váci Zsidó Hitközség elnöke visszautasítja a miniszterelnököt érő vádakat.

„Lehet, hogy a Mazsihisz vezetőségének a körében komoly aggodalmat jelent Orbán Viktor tusványosi beszéde, ám az általuk elmondottakkal ellentétben a magyar zsidó közösség körében ez nem volt tapasztalható” – nyilatkozta lapnak Turai János. A Váci Zsidó Hitközség elnöke visszautasítja a miniszterelnököt érő vádakat. „Azért kell egyben maradnunk a Kárpát-medencében, mert saját történelmünk van, és meg akarunk maradni nemzetállamnak” – fogalmazott Turai. Kiemelte: a miniszterelnök védeni akarja Magyarországot és Európát.

Emellett kitért arra is, hogy a Mazsihisz tiltja a hitközségeknek, hogy politizáljanak, amivel nem ért egyet. Továbbá Turai hangsúlyozta, hogy holokauszttúlélőként tudja, hogy milyen az, amikor a zsidóság valóban veszélyben van. „Senki ne magyarázzon arról, hogy mitől félnek a zsidók” – tette hozzá. Mint Turai jelezte, Magyarországon egy zsidó reneszánsz zajlik, és nem olyan a zsidóság helyzete, mint Franciaországban, mivel hazánkban nem kell a zsinagógákat géppisztollyal védeni, Párizs vagy Berlin bizonyos részein pedig egy zsidó ma már nem mehet végig kipát viselve.

„Azonban Magyarország nem egyenlő a no-go zónákkal tarkított nyugati országokkal. Nem kell rettegnünk, szabadon gyakorolhatjuk a vallásunkat” – rögzítette. „A baloldal köpönyegforgató politikát folytat azzal, hogy most a zsidó közösségért aggódnak, miközben szövetségre léptek azzal a Jobbikkal, amelyiknek a mostani elnöke, Gyöngyösi Márton korábban listázta volna a zsidókat” – húzta alá a Váci Zsidó Hitközség vezetője. Emellett Turai János emlékeztetett arra, hogy az a

Gyurcsány Ferenc, aki náci beszédnek nevezte Orbán Viktor szavait, tavaly együtt kampányolt jobbikos politikusokkal, akik korábban antiszemita véleményüknek adtak hangot.
mandiner.hu
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó