Bécsben tárgyal Orbán Viktor - Dühöng az osztrák balliberális sajtó
2022. július 28. 09:58

Bécsben tárgyal Orbán Viktor

Fotó: Bart Maat/ANP MAG/ANP

 

Az energiaválság és az illegális migráció elleni küzdelem is szerepel Orbán Viktor kormányfő és Karl Nehammer osztrák kancellár csütörtöki bécsi egyeztetésének napirendjén.

Bécsben tárgyal csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök Karl Nehammer osztrák kancellárral. A néppárti politikus hivatalának tájékoztatása szerint délelőtti találkozójuk után közös sajtótájékoztatót is tartanak.

Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke a múlt héten arról tájékoztatta az MTI-t, hogy találkozó fő témái az európai energiaválság, az orosz–ukrán háború, valamint az illegális migráció elleni közös küzdelem lesznek. Szóba kerülhetnek továbbá a nyugat-balkáni térség európai integrációs perspektívái is.

Nehammer hivatalának múlt heti közleménye szerint Magyarország fontos szomszédja és partnere Ausztriának, a kétoldalú kapcsolatok jók, és kancellár pedig örömmel fogadja Orbán Viktort. Különösen az illegális bevándorlás elleni küzdelem, valamint a nyugat-balkáni uniós perspektívák iránti elköteleződés szempontjából tartja fontosnak a szoros együttműködést Magyarországgal. Nehammer szerint „azért szükségesek az ilyen kétoldalú összefogások, mert az európai menekültügyi rendszer nem működik”, az unió határainak erős védelemre van végre szükségük.

Az elmúlt hetekben megélénkült az osztrák–magyar diplomácia. Múlt pénteken az illegális migráció elleni közös fellépésről, az energiabiztonságról, valamint a Fertő tó állapotáról is egyeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományfőnökkel Budapesten. Szijjártó előző héten osztrák partnerével, Alexander Schallenberggel tárgyalt Bécsben.

A magyar miniszterelnök közelgő látogatásáról, valamint múlt hétvégi tusványosi beszédéről az osztrák sajtóban is beszámoltak. A baloldali Der Standard szerint Nehammernek „színt kell vallania”, el kell utasítania Orbán Viktor „rasszista kijelentéseit”. A jobbközép Die Presse híradása szerint Bettina Vollath szociáldemokrata európai parlamenti képviselő közölte, rossz jel Európa felé, hogy Nehammer fogadja a magyar miniszterelnököt.

 

MH
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Piliscsaba: Hazai nemzetiségek konyhaművészete
  A nemzetiségek példát jelentenek, mert őrzik a hagyományaikat, szokásaikat minden területen, a kultúrában és a konyaművészetben is, erősítik országunkat, társadalmunkat - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a szombaton kezdődött Magyarországi nemzetiségek szakácsművészeti bemutatóján és szüreti felvonulásán Piliscsabán.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Születésnapot ünnepelt a Lámpás'92 Alapítvány
  Közösen ünnepelte születésnapját szombaton a 30 éves Lámpás'92 Alapítvány és a 25 éves ÉTA Országos Szövetség Gödön a L'Art Fest keretében.
MTI Hírfelhasználó