Pelosi tovább növeli a feszültséget Kelet-Ázsiában
2022. augusztus 6. 12:45

Pelosi tovább növeli a feszültséget Kelet-Ázsiában

Nancy Pelosi a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben tett látogatása során Fotó: AFP

 

Nancy Pelosinak sikerült Észak-Koreát is feldühítenie azzal, hogy meglátogatta a demilitarizált övezetet.

Miután felkavarta az állóvizet Tajvan körül, Nancy Pelosi amerikai házelnök Dél-Koreában folytatta ázsiai körútját. A demokrata politikus legutóbb a két Korea közötti határon fekvő demilitarizált övezetet kereste fel, ami, hasonlóan a tajvani látogatásához, csak tovább növelte a feszültséget a térségben. Pelosi Kim Dzsin Pjo dél-koreai házelnökkel tárgyalt a látogatás előtt. A két tisztségviselő határozott és kiterjedt elrettentést követelt Észak-Koreával szemben.

Ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy Jun Szogjol konzervatív dél-koreai elnök nem volt hajlandó megszakítani a nyaralását az amerikai demokrata Pelosi látogatása miatt, és annak ellenére, hogy mindketten az ország fővárosában tartózkodtak, mindössze telefonon tárgyalt a két politikus. 

A dél-koreai látogatásra Észak-Korea is hevesen reagált, Dzso Jong Szam észak-koreai külügyi illetékes rámutatott: az amerikai házelnök látogatása leleplezi a washingtoni kormány ellenséges szándékát Észak-Koreával szemben.

„Az Egyesült Államok csak olajat önt a tűzre” – tette hozzá közleményében.

Dzso figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok drágán meg fog fizetni minden bajért, amelyet Pelosi jártában-keltében okozott. A tisztségviselő a nemzetközi béke és biztonság pusztítójának nevezte Pelosit tajvani látogatása miatt, amivel felbőszítette Pekinget.

Nancy Pelosi Dél-Korea után Japánt is meglátogatja, ahol szintén számos kényes kérdés van, amelyek közül több érinti Kínát, valamint Oroszországot is. 

Időközben tovább folytatódik az a többnapos éles hadgyakorlat Tajvan körül, amellyel Kína gyakorlatilag blokád alá vonta a szigetet. Szakértők szerint az ilyen típusú mozgások akár rutinszerűvé is válhatnak, ha Tajpej tovább provokálja Pekinget. Ennek beláthatatlan következményei lennének a világgazdaságra.

MH - MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó