Felfedték magukat az Ukrajnát segítő amerikai zsoldosok
2022. augusztus 6. 15:10

llusztráció. Fotó: Dariusz SankowskiPixabay

Szerintük a nyugati országok komolyan pocsékolják mind a modern fegyverrendszereket, mind pedig az emberéleteket azzal, hogy nem készítik fel megfelelően az ukránokat ezek használatára.

Beszámolót közölt a brit Guardian a Mozart-csoport nevű, többnyire amerikai veterán katonákból álló zsoldosformáció mindennapjairól – adta hírül szombaton a Portfolio.

Ezzel foglalkozik a „Mozart-csoport” Ukrajnában

A lap szerint az Ukrajnában tevékenykedő „Mozart-csoport” jelenleg elsősorban azzal foglalkozik, hogy Ukrajnán belül képeznek ki ukrán katonákat: főként olyan embereket, akik valamennyi időt már szolgáltak a frontvonalon a február 24-én indult orosz invázió kezdete óta.

A „Mozart-csoport” kezei alatt megforduló 10 ukrán katona közül mindössze 1 olyan harcos van átlagosan, aki február 24 előtt is katona volt – teszi hozzá a Guardian.

A Portfolio rámutat: a zsoldosformációt többségében amerikai, kisebb részben ír és brit exkatonák alkotják. A főparancsnok, Andy Milburn például egy nyugalmazott tengerészgyalogos-ezredes, aki 31 évet töltött az amerikai fegyveres erők kötelékében.

A „mozartosok” 10 napos, intenzív kurzusokat tartanak, 40 fős ukrán harcosokból álló csoportoknak.

Többnyire olyan, 20 és 50 év közti önkénteseknek és sorkatonáknak, akik az orosz invázió miatt voltak kénytelenek fegyvert ragadni. Noha maguk a zsoldosok is elismerik, hogy „ideális esetben” hat hónapig tartana egy ilyen kurzus, mely során alapvető fegyverkezelési, csapattaktikai és elsősegély-módszereket sajátítanak el – olvasható a cikkben. Hozzáteszik: a „Mozart-csoport” eddig saját elmondása szerint „körülbelül 1000” ukrán önkéntest képzett ki a kurzusok ideje alatt.

Az ukrán katonák felszereltsége teljesen kaotikus

A cikkből kiderül az is, hogy az ukrán katonák felszereltsége teljesen kaotikus, de arra is kitérnek, hogy az amerikai zsoldosok szerint a nyugati országok komolyan pocsékolják mind a modern fegyverrendszereket, mind pedig az emberéleteket azzal, hogy nem készítik fel megfelelően az ukránokat ezek használatára.

Különösen a Javelin és NLAW páncéltörő rendszerek használatában voltak szerintük komoly hiányosságok az egyik brit instruktor szerint, aki ezekre a fegyverekre specializálódott – olvasható a cikkben.

A zsoldosok nem állnak semmilyen kapcsolatban sem a brit, sem az amerikai kormányokkal

A zsoldosok kitérnek arra is, hogy nem állnak semmilyen kapcsolatban sem a brit, sem az amerikai kormányokkal, de összességében sajnálatukat fejezik ki azzal kapcsolatosan, hogy ez így van. Szerintük a kormányok segítségével jobban meg lehetne szervezni az együttműködést az ukránok és a hozzájuk hasonló önkéntes instruktorok közt, de összességében úgy látják, Washington és London sem akarja megkockáztatni a háborút, ezért óvatosak az ilyen dolgokkal.

A kiképzésen kívül a zsoldosok segélyszállítmányok őrzésében is szállításában is részt vesznek Ukrajnában, viszont az oroszokkal szembeni harcokban nem vállalnak szerepet.

A Portfolio teljes cikkét a témában ide kattintva olvashatja.

mandiner.hu
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó