Valódi látványosság lett a négy napja tomboló vulkán Izlandon
2022. augusztus 6. 16:40

Negyedik napja tombol a vulkán Izlandon: 800 év után tavaly márciusban tört ki először a tűzhányó, a mostani a második alkalom a középkor óta, hogy láva tör elő a jeges szigeten. A magma-folyás igazi turista látványossággá vált: a hatóságok ugyanakkor a veszélyre is figyelmeztetik a kíváncsiskodókat – számolt be az M1 Híradó.

Turisták mennek az izlandi Fagradalsfjall vulkánhoz, hogy megcsodálják a lávafolyást. A szigetország új turistalátványossága helyieket és külföldieket egyaránt a tűzhányóhoz vonz: az elmúlt 800 évben másodjára tört ki a vulkán.

A heves magmakitörés lélegzetelállító látványt nyújt: a kráter gejzírként ontja magából az izzó kőzetolvadékot, füstfelhőt pöfögve az égboltra, mindössze 40 kilométerre a fővárostól, Reykjavíktól.

Láva ömlik a Fagradalsfjall tűzhányóból 2022. augusztus 3-án, miután kitört a vulkán az izlandi fővárostól, Reykjaviktól 32 kilométerre délnyugatra, közel a Keflavik repülőtérhez. A tűzhányó legutóbbi kitörése nyolc hónappal korábban fejeződött be. (Fotó: MTI/AP/Marco Di Marco)

Látványos drónfelvételen örökítették meg a vulkánkitörést és az azt követő lávafolyást. A felvételt készítő operatőr azt mondta: leírhatatlan érzés, amikor drónjával testközelben találja magát a bolygónkban szunnyadó elemi erőkkel.

„Bele kell gondolni: milyen különleges dolog is ez. 8-900 éve ez a második vulkánkitörés a tűzhányón, hihetetlenül szerencsések vagyunk, hogy pont a mi korunkban, az otthonunk közvetlen közelében történik. Itt zajlik a történelem” – mondta a pilóta.

Nyolc évszázadig tartó hosszú szunnyadásából tavaly ébredt fel a vulkán: utolsó kitörése idején IV. Béla volt Magyarország uralkodója és tatár seregek dúlták hazánkat.

A tűzhányó álmát végül földrengések zavarták meg, aminek következtében 2021 márciusában krátere meghasadt, amit fél éven át tartó, heves kitörés követett: volt, hogy 460 méteres magasságig pöfögte az izzó magmát. A tűzhányó szeptemberben újra nyugovóra tért, a szakemberek azonban már akkor figyelmeztettek: a csend csak átmeneti, a jég birodalmában ezentúl gyakori vendég lesz a tüzes láva.


 
hirado.hu
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó