A bíróság felfüggesztette a radikális imám kitoloncolását Franciaországból
2022. augusztus 8. 17:58

A bíróság felfüggesztette a radikális imám kitoloncolását Franciaországból

Hassan Iquioussen imám (Fotó: YouTube/Képernyőkép)

Hiába rendelte el a belügyminiszter a gyűlöletbeszédeket tartó marokkói imám Franciaországból való kiutasítását, a közigazgatási bíróság a jogállamiságra hivatkozva felfüggesztette az eljárást. Gérald Darmanin belügyminiszter sajtóközleményben jelentette be, hogy az Államtanácshoz fordul és fellebbez a bíróság döntése ellen – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében.

Továbbra sem tisztázott, hogy mi lesz a sorsa annak a marokkói állampolgárságú radikális imámnak, aki évtizedek óta Franciaországban él, ám a belügyminiszter a minap bejelentette, hogy a Francia Köztársaság értékei, valamint a szekularizmus elvei ellen tartott gyűlöletbeszédei miatt elrendelte a férfi elfogatását és kitoloncolását. A miniszter meg is állapodott Marokkóval, hogy befogadják a férfit, ám Hassan Iquioussen nem akar szülőhazájába visszamenni, mivel korábbi rezsimellenes kritikái miatt úgy érzi, ott nem lenne biztonságban.

A párizsi közigazgatási bíróság pontosan erre a vonalra hivatkozva függesztette fel az imám kiutasítási eljárását, mivel az indoklás szerint a kitoloncolás aránytalan támadást okozna a marokkói férfi magánélete és családja ellen, ami jogállamban nem elfogadható, írja a Le Figaro.

Gérald Darmanin belügyminiszter sajtóközleményben reagált a bírósági döntésre, azt írta, hogy a párizsi közigazgatási bíróság annak ellenére függesztette fel a Hassan Iquioussen elleni kiutasítási határozatot, hogy az intézkedés jogszerűségét az Emberi Jogok Európai Bírósága megállapította. A bírósági döntésre való tekintettel Gérald Darmanin belügyminiszter az Államtanácshoz fordul és fellebbezést nyújt be a bírósági határozat ellen, mivel eltökélt szándéka, hogy harcoljon azok ellen, akik a nők és férfiak közötti egyenlőséggel ellentétes, valamint antiszemita megjegyzéseket tesznek és terjesztenek.

A radikális imám esete egyébként rendkívül megosztotta a francia közvéleményt és a politikusokat egyaránt, a mecsetek és a muszlim közösségek kiálltak a prédikátor mellett, még petíciót is indítottak a kiutasítása ellen.

A politikusok is hangot adtak véleményüknek a témával kapcsolatban. David Guiraud, a Nupes baloldali koalíció tagja közleményt adott ki, amelyben azt kérdi, hogy miért kell kiutasítani az országból a muszlim férfit, aki ellen előzőleg még soha nem indítottak eljárást bűncselekmény vagy vétség miatt.

A lakosság ugyanakkor egybehangzóan a kitoloncolás mellett voksolt, egy felmérésből ugyanis kiderült, hogy a válaszadók 91 százaléka úgy véli, hogy igenis ki kell toloncolni az országból azokat a külföldi imámokat, akik a Francia Köztársaság értékeivel ellenes gyűlöletbeszédeket tartanak.

 

 

MNO - V4NA Hírügynökség
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Negyvenéves a Szentegyházi Gyermekfilharmónia
  Budapest, Brüsszel, Prága, Stockholm, Ottawa, Toronto – csak néhány világváros, ahol koncerteztek már a Székelyföld „kis kulturális nagyköveteiként” is emlegetett Szentegyházi Gyermekfilharmónia tagjai. Legendás karnagyuk Haáz Sándor.
 • Morawiecki reagált von der Leyenre: Ez diktátum!
  „Ha a dolgok nehéz irányba mennek – és most Magyarországról és Lengyelországról beszélek –, megvannak az eszközeink” – fogalmazott szélsőségesen az Európai Bizottság elnöke, von der Leyen.
 • A sport fontos egy ütőképes hadsereghez
  A sport "elképzelhetetlenül fontos" egy erős, ütőképes hadsereg létrehozásához - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf vasárnap a 17. alkalommal megrendezett NATO-futás rajtja előtt Budapesten.
MTI Hírfelhasználó