Ellentmondó nyilatkozatok, koalíciós viták, egekbe szálló árak - Németország
2022. augusztus 8. 19:25

Nem gyengül az orosz szankciók támogatottsága a német kancellár szerint, csakhogy a valóság közel sem ennyire egyszerű. A német vállalatok már kongatják a vészharangot a gázhiány miatt, októbertől pedig a lakosságra terhelhetik a költségeket. Mindeközben a német kormány ellentmondó nyilatkozatokba keveredik, hiszen míg Olaf Scholz kancellár az ARD német közszolgálati csatornán azt mondta, aggódik, hogy télen zavargások lesznek a magasabb gázszámlák miatt, addig a kormányszóvivő szerint a kancellár nem számít a szankciók támogatottságának gyengülésére.

Olaf Scholz német kancellár nem tart az Oroszország elleni szankciók támogatottságának gyengülésétől még az energiaszámlák további emelkedése esetén sem – mondta a kormányszóvivő hétfőn Berlinben.

„Nehéz hónapok állnak előttünk” – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy „határozottan Ukrajna mögött állunk, és kitartunk a szankciók mellett, amelyekről az Európai Unióval és a nemzetközi közösséggel közösen állapodtunk meg”. A szóvivő a berlini rendszeres sajtótájékoztatón kizárta az Északi Áramlat 2 gázvezeték üzembe helyezésének az engedélyezését.

Parázs politikai vitát gerjeszt az energiaválság

Az orosz gáz hiánya komoly érvágást jelenthet a német gazdaságnak, ezzel pedig a megújuló energiára való átállást is gátolja. Ennek eredményeképpen már újra kellett nyitni az olaj- és széntüzelésű erőműveket is.

Az orosz gázszállítások leállásától való félelem miatt a koalíciós partner, az FDP és különösen a CDU/CSU az atomerőművek üzemidejének meghosszabbítását szorgalmazza. Bettina Stark-Watzinger szövetségi kutatási miniszter megismételte pártja követelését: „Az atomerőművek néhány hónappal hosszabb üzemeltetése nem lesz elég” – mondta az FDP politikusa, aki szerint inkább „ideológiamentes megbeszéléseket kellene folytatni a 2024-ig tartó működés folytatásáról”.

Mario Czaja, a CDU főtitkára a sajtóban szólította fel Scholz kancellárt, hogy tegyen pontot a viták végére. „A napról napra súlyosbodó energiaválságra való tekintettel hanyagság és felelőtlenség lenne lemondani az éghajlatbarát atomenergiáról” – vélekedett a CDU politikusa.

A gazdasági szereplők sem elégedettek

A német nagyipari vállalatok már kongatják a vészharangot az országot sújtó energiaválság miatt. Szakértők szerint ha bekövetkezik a legrosszabb, és gázhiány lép fel, akkor a német gyárak akár fele leállhat, ami több ezer munkahely megszűnésével járna.

Enyhítendő a válságot a német kormány elhalaszthatja a még megmaradt három német atomerőmű eredetileg az idei év végéig tervezett bezárását.

A német kormánynak azonban nem csak az ipart sújtó válsággal kell szembenéznie. A jövőben háztartásonként több száz, de akár ezer euróval, vagyis akár négyszázezer forinttal emelkedhetnek évente a gázt használó német háztartások költségei.

Októbertől ugyanis a német kormány a fogyasztókra hárítja azt a veszteséget, amit a szolgáltatók az emelkedő beszerzési költségek miatt – állítólag – elszenvednek.

A német kancellár, Olaf Scholz az ARD német közszolgálati csatornán azt mondta, aggódik, hogy télen zavargások lesznek a magasabb gázszámlák miatt.

Scholz kormányának zöldpárti politikusa, a gazdasági miniszter, Robert Habeck igyekezett ösztönözni a lakosokat a spórolásra. A Spiegelnek egy interjúban azt mondta, hogy ő már nem tudná tovább csökkenteni a zuhanyozással töltött időt, mert, mint fogalmazott, ő soha életében nem zuhanyozott öt percnél hosszabban.

 


 
hirado.hu
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Negyvenéves a Szentegyházi Gyermekfilharmónia
  Budapest, Brüsszel, Prága, Stockholm, Ottawa, Toronto – csak néhány világváros, ahol koncerteztek már a Székelyföld „kis kulturális nagyköveteiként” is emlegetett Szentegyházi Gyermekfilharmónia tagjai. Legendás karnagyuk Haáz Sándor.
 • Morawiecki reagált von der Leyenre: Ez diktátum!
  „Ha a dolgok nehéz irányba mennek – és most Magyarországról és Lengyelországról beszélek –, megvannak az eszközeink” – fogalmazott szélsőségesen az Európai Bizottság elnöke, von der Leyen.
 • A sport fontos egy ütőképes hadsereghez
  A sport "elképzelhetetlenül fontos" egy erős, ütőképes hadsereg létrehozásához - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf vasárnap a 17. alkalommal megrendezett NATO-futás rajtja előtt Budapesten.
MTI Hírfelhasználó