Újabb két gabonaszállító hajó indult útnak Ukrajnából
2022. augusztus 8. 21:58

Újabb két gabonaszállító hajó indult útnak Ukrajnából

Két ukrán hajó gabonával hagyta a el Csornomorszk tengeri kikötőjét vasárnap Fotó: AFP/NurPhoto/Nina Lyashono

 

Két újabb, kukoricát és szóját szállító hajó indult hétfőn Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből – közölte Törökország és Ukrajna, így a hajók száma tízre nőtt azóta, hogy az első hajó a múlt héten indult az ukrán gabonaexport feloldásáról szóló megállapodás értelmében – írja a Reuters.

A megállapodást még a múlt hónapban kötötték meg, ugyanis a gabonaszállítás leállítása az ukrajnai orosz invázió miatt súlyos élelmiszerhiányhoz, sőt éhínség kitöréséhez vezethet a világ egyes részein.

A Pivdennyiből induló Sacura nevű hajtó 11 ezer tonna szójababot szállít Olaszországba - közölte hétfőn a török ​​védelmi minisztérium, míg a Csornomorszkot elhagyó Arizona 48 458 tonna kukoricát szállít a dél-törökországi Iskenderunba. Ugyanakkor hétfő délután tájékoztattak arról, hogy a Polarnet nevű hajó, amellyel az első szállítmányt küldték el, megérkezett törökországi célállomására 12 tonna kukoricával a fedélzetén.

A török zászló alatt hajózó Polarnet pénteken indult útnak a csornomorszki kikötőből. Célállomása a törökországi Kocaeli tartomány Safiport Derince nevű kikötője volt, ahová a kötelező isztambuli nemzetközi ellenőrzést követően időben meg is érkezett.

 Olekszandr Kubrakov infrastruktúráért felelős ukrán miniszter elmondta: a Polarnet sikere optimizmusra ad okot a jövőbeli kilátásokat illetően.

Oroszország és Ukrajna július 22-én Törökország és az ENSZ közvetítésével megegyezett a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról. Ezzel egyidejűleg Oroszország engedélyt kapott arra, hogy a nyugati szankciók ellenére mezőgazdasági termékeket és műtrágyát exportálhasson. Az isztambuli egyezmények célja, hogy enyhítsék a globális élelmiszerválságot és elkerülhetővé váljon az éhínség. Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőreinek egyike, területén jelentős mennyiségben termesztenek búzát és kukoricát.

Az egyezményt követően elsőként a Razoni nevű hajó indult útnak, 26 tonna kukoricával a fedélzetén Odessza kikötőjéből. A gabonaszállítónak vasárnap kellett volna megérkeznie Libanonba, de késésben van. Ukrajna libanoni nagykövetsége szerint az eredeti felvásárló lemondott a szállítmányról annak késése miatt, ugyanis a kukoricának öt hónappal korábban kellett volna megérkeznie. Ezért másik felvásárlót keresnek - írta a nagykövetség a Twitteren.

MH
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Negyvenéves a Szentegyházi Gyermekfilharmónia
  Budapest, Brüsszel, Prága, Stockholm, Ottawa, Toronto – csak néhány világváros, ahol koncerteztek már a Székelyföld „kis kulturális nagyköveteiként” is emlegetett Szentegyházi Gyermekfilharmónia tagjai. Legendás karnagyuk Haáz Sándor.
 • Morawiecki reagált von der Leyenre: Ez diktátum!
  „Ha a dolgok nehéz irányba mennek – és most Magyarországról és Lengyelországról beszélek –, megvannak az eszközeink” – fogalmazott szélsőségesen az Európai Bizottság elnöke, von der Leyen.
 • A sport fontos egy ütőképes hadsereghez
  A sport "elképzelhetetlenül fontos" egy erős, ütőképes hadsereg létrehozásához - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf vasárnap a 17. alkalommal megrendezett NATO-futás rajtja előtt Budapesten.
MTI Hírfelhasználó